© Unsplash
in

СмяхСмях ПолезноПолезно

10 странни митове, които са всъщност истина

Няма да повярваш но тези 10 невероятни митове са верни в действителност

Този свят изобилства от загадки, митове и невероятни теории. Много от тях трудно могат да бъдат приети като верни. Но понякога хората биват изненадани от невероятните открития, които се появяват.

Това са те. 10-те странни митове, които звучат невероятно, но всъщност са самата истина

Виж още: 20 от най-странните изобретения на 21-ви век

1. Банкомати, които идентифицират хората по техния глас, очи и външен вид

Банкомати, които идентифицират хората по техния глас, очи и външен вид
© Giphy

През 2015 г. в Китай бяха представени банкомати, които идентифицират лицата на хората. Тяхната цел е да се справят с измамниците с кредитни и дебитни карти. Има също така и банкомати, които разпознават гласа на клиента.

2. Флуоридът в пастата за зъби, може да ти навреди

Флуорид действително може да навреди на зъбите
© Andy Wright / Flickr

Зъболекарите препоръчват използването на паста за зъби с флуорид като ефективен метод за предотвратяване на гниенето на зъбите. Но нови изследвания, проведени в Нова Зеландия, показват, че флуорът всъщност причинява повече вреди, отколкото ползи. След като навлезе в тялото, той може да навреди на функционирането на мозъка, нервната система, храносмилателна система, бъбреците и черния дроб. Флуорът може също така да ускори естествения процес на стареене и да повиши костната чупливост.

3. Учените са създали хибридни животни

Учените са създали хибридни животни
© Wikimedia

Тази идея в миналото е била предмет на научната фантастика, но днес хибридни животни се отглеждат във ферми и обитават зоологически градини. Учените вече могат да манипулират ДНК, комбинирайки най-добрите гени от два животински вида и да създадат нов организъм. Учените също така са идентифицирали гени, които могат да помогнат за лечението на множество заболявания и да удължат продължителността на живота.

4. Захарта оказва влияние върху поведението и развитието на децата

Захарта оказва влияние върху поведението и развитието на децата
© Giphy

Простите въглехидрати и рафинираната захар, които причиняват рязко повишаване на нивата на глюкоза в кръвта, могат да бъдат източник на опасност. Група изследователи достига до заключението, че адреналинът, който се произвежда при деца с по-висока кръвна захар, е сравним с този в организма на възрастен човек. Това оказва влияние върху концентрацията на децата и възпрепятства способността им да приемат информация и да контролират емоциите си. Известният майстор готвач Джейми Оливър призовава консумацията на захар при децата да бъде сведена до минимум. Тя води до затлъстяване, кариеси и други заболявания.

5. Далай Лама е работил за ЦРУ

Далай Лама е работил за ЦРУ
© Wikimedia

През втората половина на XX век ЦРУ финансира тибетското движение за независимост, както и лично Далай Лама. Тази програма се осъществява като част от кампания за дестабилизация на комунистическите страни в контекста на Студената война. Далай Лама е знаел от къде идва финансирането му, но винаги е отричал връзките си програмата на ЦРУ.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Бъз Олдрин разкри нещо изумително за пътуването си до Луната...

Бъз Олдрин разкри нещо изумително за пътуването си до Луната…

Знаеш ли песните на Криско? Реши теста

Знаеш ли песните на Криско? Реши теста