9 грешки в храненето, които ни правят дебели
in

ПолезноПолезно

9 грешки в храненето, които ни правят дебели

За да изградиш балансирана диета, трябва да внимаваш за тези грешки в храненето. Много е възможно ти също да допускаш някои от тях

Затлъстяването е епидемия, от която всички искаме да избягаме. Ето защо, ако имаш няколко килограма в повече, желанието незабавно да ги свалиш, може понякога да доведе до допускането на грешки. При цялата дезинформация, на която можеш да попаднеш в интернет и в прекаленото усърдие да постигнеш целта, е възможно да допуснеш грешки в храненето, които да доведат до допълнителни проблеми.

За да изградиш балансирана диета, трябва да внимаваш за тези грешки в храненето. Много е възможно ти също да допускаш някои от тях

Виж още: 12 лесни упражнения за отслабване в домашни условия

1. Да си мислиш, че всички калории са еднакви

Да си мислиш, че всички калории са еднакви
© BrightSide

Не всички калории са еднакви, има добри и лоши. Калориите, които приемаш, докато ядеш зеленчуци са добри, а калориите, приемани, докато ядеш голям бургер например, са лоши. Това е така, защото количеството на отделяния от организма инсулин зависи повече от вида на калориите, които консумираш, отколкото от тяхното количество.

2. Да избираш само нискомаслена диетична храна

Да избираш само нискомаслена диетична храна
© depositphotos.com

Преработените, нискомаслени или “диетични” храни често се считат за идеален избор, когато става въпрос за отслабване. Това обаче не винаги е вярно. Много от т.нар. Здравословни храни често са пълни със захар, която подобрява вкуса им.

Следователно, вместо да те засищат, храните с ниско съдържание на мазнини са по-склонни да засилват апетита. По-здравословно е да избираш комбинация от питателни хранителни продукти, преминали минимална допълнителна преработка.

3. Да не ядеш достатъчно протеини

Да не ядеш достатъчно протеини
© Marco Verch Professional / flickr © Caduser2003 / Wikimedia Commons © publicdomainpictures.net

Протеинът е най-важното хранително вещество, що се касае до отслабването. Високо протеиновата диета подобрява метаболизма, намалява апетита и влияе положително на някои хормони, регулиращи теглото.

Приемането на повече протеини също така спомага запазването на мускулната маса при сваляне на килограми. Проучване сочи, че приемането на 0,6 – 0,8 гр протеин на 500 гр, може да помогне за контрола на апетита и да подобри цялостния състав на тялото.

4. Липса на фибри в диетата

Липса на фибри в диетата
© Marco Verch Professional / flickr © depositphotos.com

Добавянето на достатъчно фибри към диетата може да помогне за намаляване на апетита, като в същото време дава усещане за ситост. Фибрите също така спомагат свалянето на излишни килограми, като карат тялото да абсорбира по-малко калории от други храни.

Проучванията показват, че удвояването на дневния прием на фибри може да доведе до усвояване на до 130 калории по-малко. Можеш да увеличиш приема на фибри, като направиш малки промени в диетата си, като преминаване към кафяв пълнозърнест хляб, вместо обикновения бял.

5. Да ядеш прекалено често, дори когато не си гладен

Да ядеш прекалено често, дори когато не си гладен
© BrightSide

Често ни съветват да ядем малки порции многократно през деня, ако искаме да отслабнем, а не да приемаме по-големи порции 3 пъти дневно. Това обаче не е вярно. Ако искаш да отслабнеш, трябва да се хранеш единствено и само, когато си гладен.

Това е така, защото яденето твърде често, дори и ако е на малки порции, може несъзнателно да доведе до консумацията на твърде много калории през деня.

Продължи на следващата страница и виж още грешки в храненето, които могат да развалят диетата ти.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
15 човека, които знаят как се прави първо впечатление

15 човека, които знаят как се прави първо впечатление

20 снимки, доказващи, че очите ни лъжат често

20 снимки, доказващи, че очите ни лъжат често