© Unsplash
in

ПолезноПолезно

9 всекидневни навици, които имат най-щастливите хора, които познаваш

Какво правят най-щастливите хора, които познаваш? Те обикновено имат някои простички навици, на които се дължи тяхното щастие

Щастието е нещо субективно. За някои то може да се въплащава в здравите, грижовни и подкрепящи взаимоотношения. За други, то може да означава да притежаваш красиви вещи и да им се наслаждаваш. Или може би най-щастливите хора са тези, които успяват да изградят нещо от нулата и да го развият.

Независимо каква е твоята дефиниция, най-щастливите хора, които познаваш, притежават ежедневни навици, които се различават значително от тези на негативните хора. Ето какво казва науката по този въпрос.

1. Те прекарват много малко (или никакво) време във Facebook

Проведени са множество проучвания относно начина, по който използването на социалните мрежи влияе на хората. Всъщност, изследванията сочат, че колкото повече използваш Facebook, толкова по-лошо се чувстваш. Ограничаването на употребата социалните мрежи, води до по-високи нива на благополучие.

Виж още: 7 признака на хронично нещастните хора

2. Най-щастливите хора не споделят постоянно снимки и статуси за личния си живот във Facebook

Според проучване, публикувано в Бюлетина за личностна и социална психология, хората, които показват на всички личния си живот и отношенията с половинката си във Facebook, всъщност биха могли да имат не толкова щастлива връзка. Участниците в проучването публикували повече снимки с половинките си в дните, когато се чувствали по-несугрни в своята връзка.

3. Най-щастливите хора имат пълноценен и качествен сън

Изследователи от Университета Уоруик в Обединеното кралство установили, че подобряването на качеството и количеството на съня е също толкова полезно за здравето и щастието, колкото и спечелването от лотарията. Според тях всеки човек на планетата трябва да спи най-малко 7 часа на нощ.

4. Те не лъжат. Дори малките добронамерени лъжи

Учени от Университета Нотр Дам установили, че когато хората намалили броя на лъжите, които казват, те са докладвали значително подобрено физическо и психическо здраве.

5. Посвещават личните си средства и време на другите хора безвъзмездно

Американци, участвали в изследване и определили себе си като “много щастливи” ,посвещават средно 5,8 часа месечно на доброволчески инициативи. А тези, които са се определили като “нещастни” са регистрирали само около 0,6 часа. Това изследване също е на Университета Нотр Дам. Те установяват и че хората, които даряват повече от 10% от приходите си, са по-малко депресирани от тези, които даряват по-малко или изобщо не го правят. Да бъдеш щедър емоционално също се отплаща – хората, които са на разположение на другите и са гостоприемни, са значително по-склонни към отлично здравословно състояние.

6. Те са физически активни

Безбройни проучвания свързват тренировките във фитнеса и физически упражнения с по-доброто здраве и тонус. От Кеймбриджкия университет обаче откриват връзка между най-обикновеното движение и щастието. Участниците в изследването са оценявали себе си като по-щастливи, когато са ходели повече или са извършвали друга случайна физическа активност – нещо различно от това просто да стоят седнали и или да лежат.

7. Най-щастливите хора изкарват достатъчно пари

Максимата, че парите не могат да те направят щастлив, не е непременно вярно. Учени от Принстън са установили, че субективното благополучие нараства с по-високите доходи. Но само до 75 000 долара годишно. След тази сума, печеленето на пари не носи повече щастие. Но и всеки, който някога е изпитвал материални затруднения, може да потвърди, че ниските доходи могат да доведат и до ниско емоционално благополучие. Така, нито правенето на милиони, нито аскетизма правят хората щастливи. Златната среда и умерено високите доходи могат да направят човек щастлив.

8. Щастливите хора са благодарни

Изследователи от Университета на Маями провеждат проучване, в което искат от три групи участници да пишат на определени теми всяка седмица. Една част от хората описват неща, които са им се случили и за които са благодарни. Други пишат за негативни събития или неща, които са ги издразнили през седмицата. Трети пишат за събития, които ги засягат, без да съсредоточават върху това, дали те са положителни или отрицателни. След 10 седмици хората, които са написали неща, за които са благодарни, съобщават, че са по-оптимистично настроени и се чувстват по-добре. Тази група хора също така са по-активни и посещават лекарите си по-малко от участниците, които са се съсредоточили върху неща, които ги дразнят.

9. Те се фокусират върху текущите събития, тук и сега

Трудно е да бъдеш щастлив, когато постоянно живееш в миналото или се притесняваш за бъдещето. Всъщност, най-щастливите хора се концентрират върху настоящия момент. Това съобщава изследователят Мат Килингсворт. Той е направил приложение за iPhone, с което хората съобщават за чувствата си в реално време. Приложението изпраща съобщения през целия ден и им задава въпроси за това, какво са правили точно преди да получат съобщението. Килингсворт събира данни от 15 000 човека, изпратили 650 000 съобщения. Те показват, че хората които блуждаят в миналото или бъдещето са значително по-малко щастливи от тези, които се фокусират в настоящия момент. Дори този момент да е нещо досадно, като пътуването към работа например.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Знаеш ли песните на Криско? Реши теста

Знаеш ли песните на Криско? Реши теста

Момчето с раираната пижама (The Boy in the Striped Pajamas) - 2008

6 драматични филми, които със сигурност ще докоснат сърцето ти