in

Ако парите изчезнат, какви ще бъдат последствията за света

Разглеждаме 12 хипотетични последствия, които биха се случили ако парите изчезнат внезапно от света и как това ще промени живота ни

Историците смятат, че металните предмети, използвани като пари, се появяват за първи път 5000 г. пр.Хр. От този момент до сега те не спират да се развиват. Човечеството е създало монети, банкноти, дебитни и кредитни карти и виртуални валути. Нашият живот се върти около парите и те контролират всичко около нас. Но какво ще стане, ако парите изчезнат изведнъж от света и какви ще са последствията, с които ще трябва да се справяме.

Разглеждаме 12 хипотетични последствия, които биха се случили ако парите изчезнат внезапно от света и как това ще промени живота ни

Виж още: 10 от най-богатите хора в историята, които правят днешните милиардери да изглеждат бедни

1. По-малко провалени бракове

По-малко провалени бракове
© brightside.me

Проучване сочи, че най-честата причина за развод са именно проблемите, свързани с парите. Ако парите изчезнат, изчезва и целият стрес, свързан с тях. Това в крайна сметка може би ще намали броя на неуспешните бракове и разводи.

2. По-малко войни и повече мир

По-малко войни и повече мир
© Vikings / Ashford Studios

Причината за повечето войни е контролът над парите. Държавите искат да управляват техните пътища и да имат все по-големи печалби и това води до конфликти.

Ако парите изчезнат, това би означавало, че ще изчезне и причината за повечето военни конфликти.

3. Без бездомни хора

Без бездомни хора
© The Pursuit of Happyness / Relativity Media

Някои хора смятат, че жилището трябва да бъде универсално право. Нашето общество обаче далеч не превръща тази представа в реалност. Цените на имотите и наемите не спират да растат, а хората, които не могат да се справят в тази ситуация и не печелят достатъчно, остават бездомни.

Ако нямаше пари, никой нямаше да се нуждае от тях, за да закупи или наеме жилище и в крайна сметка това би превърнало правото на всеки да има дом в нещо, за което не е необходимо да се заплаща. Всички биха имали къде да живеят.

4. Материализмът ще изчезне

Материализмът ще изчезне
© Gossip Girl / Warner Bros

Материализмът, това е просто любов към парите. В този ред на мисли, ако на света нямаше пари, материализмът би изчезнал от само себе си, тъй като обектът на този особен вид любов нямаше да съществува.

5. Луксът ще спре да съществува

Луксът ще спре да съществува
© The Great Gatsby / Village Roadshow Pictures

Луксозните продукти и дейности, като например най-новата технологична джаджа или екзотична почивка, вече не биха били луксозни в познатия смисъл на думата, защото повече хора ще могат да си ги позволят. Неразумното пазаруване също би изчезнало.

6. Несигурност в търговията

Несигурност в търговията
© Bryan Burgos / Unsplash © depositphotos.com

Изчезването на прите би означавало връщане на пряката търговия. Хората ще трябва да разменят едни стоки за други лично, без обаче да знаят реалната им стойност. Тоа би причинило търговска криза.

На следващата страница ще продължим с още последствия за света и нашия живот, ако парите изчезнат

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0

Comments

0 comments

20+ щури селфита, които не можеш да пропуснеш

20+ щури селфита, които не можеш да пропуснеш

15 изумителни снимки, които ще те вцепенят

15 изумителни снимки, които ще те вцепенят