in

13+ снимки, от които можеш да загубиш представа за време

Съпоставяме някои исторически факти, които имат неочаквана връзка по между си и ще те накарат да загубиш представа за време

Усещането ти за време и историческо минало може да не е толкова точно, колкото си мислиш. Събитията от “древното минало” може да са се случили по-скоро, отколкото си предполагал. В същото време някои съвременни институции може да се окажат по-древни от цели цивилизации. Ще направим сравнение на някои невероятни исторически факти, които могат да те накарат да загубиш представа за време и реалност, такава, каквато я познаваш.

Съпоставяме някои исторически факти, които имат неочаквана връзка по между си и ще те накарат да загубиш представа за време

Виж още: 20 исторически митове, които всъщност не са истина

В края на статията сме ти подготвили и умопомрачителен бонус.

1. Кралица Елизабет II и Мерилин Монро днес биха били на една и съща възраст

Кралица Елизабет II и Мерилин Монро днес биха били на една и съща възраст
© BEN STANSALL / AFP / East News © Collection Christophel / Collection Christophel / East News

Най-дълго управлявалият монарх в британската история, кралица Елизабет II и една от най-емблематичните актриси през 50-те години, Мерилин Монро, са родени с малко повече от месец разлика през 1926 г. И двете са били на 30 години, когато са се срещнали на премиарата на филма “Битката при Ривър Плейт” през 1956 г. в Лондон. По това време кралица Елизабет II е едва от четири години на трона, а Мерилин Монро е на върха на своята кариера.

2. Вълнестите мамути все още са бродели по земята, когато египтяните са изграждали пирамидите в Гиза

Вълнестите мамути все още са бродели по земята, когато египтяните са изграждали пирамидите в Гиза
© KHALED DESOUKI / AFP / East News © HTO / Wikimedia Commons, Public Domain

Обикновено възприемаме вълнестите мамути като изключително древни същества, изчезнали още от времената на динозаврите. Праисторическите слонове обаче все още са се разхождали по земята, когато древните египтяни са строили пирамидите в Гиза. Масивните гробници на египетските фараони са построени преди около 4500 г. През 2019 г. екипт от изследователи публикува своите открития за вкаменелости на мамути от остров Врагнел в Северния ледовит океан, които показват, че последните представители на вида изчесват в този район преди около 4000 г.

3. Университетът в Оксфорд е по-стар от Ацтекската империя

Университетът в Оксфорд е по-стар от Ацтекската империя
© Sidharth Bhatia / Wikimedia Commons, CC0 1.0 © Mariana277 / Wikimedia Commons, CC BY SA 3.0

Теночтитлан, столицата на Ацтекската империя, е основана през 1325 г. Докато ацтеките развиват своята цивилизация, учените от Оксфорд вече обсъждат учебни програми и доктрини. Преподаването в най-стария университет в англоезичния свят започва през 1096 г. Към XIII век вече са създадени университетските зали и първите колежи.

4. Ане Франк и Мартин Лутър Кинг-младши са родени в една и съща година

Ане Франк и Мартин Лутър Кинг-младши са родени в една и съща година
© Unknown photographer / Collectie Anne Frank Stichting Amsterdam / Wikimedia Commons, PD-1996 © Hugo van Gelderen / Anefo / Wikimedia Commons, CC0 1.0

Дневникът на Ане Франк и легендарните речи на Мартин Лутър Кинг-младши представят два различни периода в световната история – Холокоста в Германия и разцвета на движението за граждански права в САЩ. Идвете исторически личности обаче са родени през 1929 г. Кинг е роден на 15 януари в Атланта, а Франк – 5 месеца по-късно, на 12 юни във Франкфурт.

5. Мачу Пикчу и Сикстинската капела са построени по едно и също време

Мачу Пикчу и Сикстинската капела са построени по едно и също време
© PABLO PORCIUNCULA BRUNE / AFP / East News © trukdotcom / Wikimedia Commons, CC BY SA 3.0

Архитектурата на тези 2 обекта на ЮНЕСКО носи поразителен контраст помежду им. Мачу Пикчу в Перу е цитадела, построена с помощта на индивидуално оформени камъни, докато Сикстинската капела във Ватикана е дело на ренесансовот изкуство. Тези две световни забележителности обаче са построени разлика не повече от 50 години.

Неотдавнашно радиовъглеродно датиране оценява произхода и съществуването на Мачу Пикчу между 1421 и 1476 г. Междувременно строителните проекти за възстановяване на Сикстинската капела започват някъде между 1477 и 1480 г.

На следващата страница ще ти покажем още невероятни исторически факти, които могат да те накарат да загубиш представа за време

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
15 илюстрации за модерния свят, които ще те уцелят право в сърцето

15 илюстрации за модерния свят, които ще те уцелят право в сърцето

Мъж се пребори с алигатор, за да спаси кучето си

Мъж се пребори с алигатор, за да спаси кучето си