in

ГотиноГотино СмяхСмях ПолезноПолезно

11 държави, които промениха имената си и колко им струва това

Представяме ти 11 държави, които промениха имената си и ще ти разкажем историите, които стоят зад техните решения

Заради разделяне на територии, войни, промени в управлението, независимост или просто, за да улеснят произношението в чужбина, има държави, които промениха имената си. При някои това се е случило отдавна, а при други – съвсем наскоро. Процесът на смяна на име на цяла държава не е прост, а още по-малко – евтин. Въпреки всичко, различни страни по света все пак предприемат тази стъпка.

Представяме ти 11 държави, които промениха имената си и ще ти разкажем историите, които стоят зад техните решения

Виж още: Най-малките държави в света, за които дори не подозираш, че съществуват

Не забравяй, че в края на статията сме ти оставили и специален бонус, в които ще ти разкрием колко струва промяната в името на една държава.

1. Холандия променя името си на Нидерландия

Холандия променя името си на Нидерландия
© djedj / Pixabay

Като маркетингов ход правителството решава, че от януари 2020 г. официалното име на държавата ще се промени от Холандия на Нидерландия. Една от причините за тази промяна е “да представим Нидерландия като отворена, изобретателна и приобщаваща държава”

2. Цейлон променя името си на Шри Ланка

Цейлон променя името си на Шри Ланка
© kamchatka / Depositphotos

Древният Целойн, съвременна Шри Ланка, променя името си, дадено от португалските откриватели през 1505 г. По-късно той става част от Британската империя и получава отново независимост през 1948 г. Въпреки това, години по-късно правителството на острова решава да направи промяната. През 2011 г. са премахнати всички препратки към Цейлон, от държавни институции до бизнес компании, които все още носят старото име.

3. Република Македония променя името си на Република Северна Македония

Република Македония променя името си на Република Северна Македония
© dimitrisvetsikas1969 / Pixabay

Бившата Република Македония промени името си на Република Северна Македония през февруари 2019 г. Основната причина за това са претенциите на Гърция относно името на държавата и обвързаното с това членство на страната в Европейския съюз.

4. Чешката република променя името си на Чехия

Чешката република променя името си на Чехия
© MurderousPass / Pixabay

За да улесни произнасянето на името на страната на спортни събития, както и като част от цялостен маркетингов план, страната решава да съкрати името си от Чешка република на просто Чехия. След 20-годишно обсъждане, това решение влиза в сила през 2016 г. Въпреки че официалното име на страната все още остава Чешка република, Чехия се превърна в официално съкратено име.

На следващата страница ще ти разкажем за още държави, които промениха имената си и какви бяха причините за техните решения

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Топ 10 на най-великите империи в историята на света

Топ 10 на най-великите империи в историята на света

Бразилски ресторант сервира пица с нестандартен топинг

Бразилски ресторант сервира пица с нестандартен топинг