Какво трябва да знаеш за Деня на народните будители - факти и личности
in ,

Какво трябва да знаеш за Деня на народните будители – факти и личности

Най-важното, което трябва да знаеш за 1 ноември – Деня на народните будители. Един ден с изключителна и неповторима стойност за българския народ

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Този ден ознаменува делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се български дух и стремеж към образование и книжовност.

Първи ноември става национален празник през 1922 г. Тогава Стоян Омарчевски (министърът на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски) решава да посвети деня на св. Йоан Рилски на всички, отдали живота си за пробуждането на българския дух. Инициативата за тази идея идва от някои от най-уважаваните интелектуалци по това време, сред които се отличават имената на Иван Вазов, професор Любен Милетич и др.

Интересни са думите на министър Омарчевски по повод Деня на народните будители

„…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало…“

Виж още: 8 любопитни факти за Съединението

На Първи ноември – Деня на народните будители, не трябва да забравяш имената на тези книжовници, просветители и борци за национално освобождение, посветили живота си на Българското възраждане

Паисий Хилендарски

Паисий Хилендарски

Паисий Хилендарски, често наричан още Отец Паисий, е народен будител, родоначалник и идеолог на Българското възраждане, написал „История славянобългарска”

Софроний Врачански

Софроний Врачански

Софроний Врачански, известен и със светското си име поп Стойко Владиславов, е даровит възрожденски книжовник и будител. Той е родоначалник на новобългарската литература и строител на новобългарския книжовен език. Негов е и първият препис на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски

Васил Левски

Васил Левски

Васил Левски, известен и като Апостола на свободата, е гениален теоретик и революционер. Той е наионален герой, стратег и организатор българската революция срещу турското робство. Левски полага основите на избухналото по-късно Априлско въстание и последвалото Освобождение. Неговите демократични идеи за чиста и свята република са национален идеал и до днес.

Христо Ботев

Христо Ботев

Христо Ботев е национален герой, революционер, поет и публицист. Неговото творчесто бележи върха в развитието на българската литература. След себе си той оставя велики стихотворения като Майце си“, „Към брата си“, „На прощаване“, „Елегия“, „До моето първо либе“, „Хайдути“, „Хаджи Димитър“, „Обесването на Васил Левски“ и много други.

Захари Стоянов

Захари Стоянов

Захари Стоянов е български революционер, политик, журналист и писател. Той е помощник апостол в Априлското. С книгата си „Записки по българските въстания“ се превръща и в првъ негов историограф.

Васил Априлов

Васил Априлов

Васил Априлов е изтъкнат общественик и просветен деец, щедър меценат на българската култура и образование. С негова помощ е построено първото българско светско училище в родния му град Габрово

Петър Берон

Петър Берон

Петър Берон е изтъкнат учен и изследовател, известен и като един от най-крупните родни меценати. Той е автор на „Буквар с различни поучения”, по-известен с наименованието Рибен буквар. Въвежда нов начин на преподаване в българските училища, придал европейски вид на нашето образование.

Неофит Рилски

Неофит Рилски

Неофит Рилски е монах, учител, художник и възрожденец. Той открива първото Взаимно училище в България, което полага основите на светското образование по нашите земи.

Любен Каравелов

Любен Каравелов

Любен Каравелов е български поет, писател, журналист, енциклопедист и национален герой с основна роля за Освобождението на България от турско робство. Неговата политическа дейност е важна част от националноосвободителната борба.

Иван Вазов

Иван Вазов

Иван Вазов е български поет, писател и драматург, безспорен гений на българската литература. Със своето творчество той заслужава прозвището Патриарх на българската литература. Вазов се превръща в духовен баща на нацията и водач на всички българи

Димитър и Константин Миладинови

Димитър и Константин Миладинови

Димитър и Константин Миладинови са народни будители и книжовници. В своите сборници те събират много народни песни, пословици, гатанки и обичаи.

Добри Чинтулов

Добри Чинтулов

Добри Чинтулов е български поети, композитор и педагог. Той е автор на някои от най-обичаните български песни „Къде си, вярна ти, любов народна?“, „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене“ и др.

Добри Войников

Добри Войников

Добри Войников е учител, драматург, общественик и журналист, музикален и театрален деец. Той основа първия български театър и поставя основите на театралното изкуство у нас. С пиесата си „Криворазбраната цивилизация“ усмива и подлага на критика чуждопоклонничеството.

В Деня на народните будители трябва да се поклоним пред паметта на тези и много други българи, посветили себе си и живота си на възраждането на българския дух

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0

Comments

0 comments

14 татковци, претърпели разкрасителни процедури малките си дъщерички

14 татковци, претърпели разкрасителни процедури от малките си дъщерички

24 странни модни решения. Дали не стигат твърде далеч?

24 странни модни решения. Дали не стигат твърде далеч?