in

ГотиноГотино НевероятноНевероятно СладкоСладко ПолезноПолезно

15+ факти за света, които ще те озадачат

Отговорите на някои от най-необичайните въпроси, разкриващи факти за света, които рядко попадат в учебниците

Как мъркат котките? Колко бърз е бягал тиранозавърът? Какво е било истинското име на Калигула? Множество интересни факти за света остават извън учебниците, но никога не е късно да научиш нещо ново и да разшириш познанията си.

Отговорите на някои от най-необичайните въпроси, разкриващи факти за света, които рядко попадат в учебниците

Виж още: Оцелели потвърждават, че Титаник не е потънал от айсберг

1. Котките са левичари и десничари

Котките са левичари и десничари
© pexels

Учени от Queen’s University в Белфаст провеждат проучване, което показва, че в повечето случаи котките използват предимно една от лапите си за игра или при хранене. За разлика от хората, при котките броят на левичарите и десничарите е приблизително еднакъв, въпреки че при повечето женски котки дясната лапа е основната.

2. Преди 500 години дините са изглеждали различно

Преди 500 години дините са изглеждали различно
© OooohDatsFunny/imgur © pixabay

Ако погледнем картина на Джовани Станчи от XVII век, ще забележим нещо необичайно. Динята изглежда различно от начина, по който сме свикнали да виждаме този плод днес. Тя идва в Европа от Африка и видът ѝ се е променил за 500 години. Дините днес изглеждат по начина, по който изглеждат поради селекционните процеси и нивото на кикопен (веществото, на което придава червения цвят).

3. По-вероятно е да видиш паяк, ако те е страх от тях

По-вероятно е да видиш паяк, ако те е страх от тях
© William Fernando Martinez/AP Photo

Ако те е страх от паяци, вероятността да видиш такъв в леглото си е по-голяма. Това е така, защото съзнанието ни работи с приоритети и то обръща повече внимание на важните за него неща. Ако имаш страх от паяци, това автоматично поставя тези създания като приоритетни за съзнанието ти. Това означава, че ако има паяк в стаята, вероятността да го забележиш е много по-голяма.

4. Слънцето е бяло

Слънцето е бяло
© NASA/SDO (AIA)/wikimedia © Geoff Elston/wikimedia

Всички приемаме слънцето като жълто кълбо в небето. Всъщност обаче то е бяло и изглежда в жълт цвят, защото го виждаме през филтъра на нашата атмосфера. По-дебелият атмосферен слой прави Слънцето да изглежда оранжево или червено при изгрев и залез. По обяд, когато гледаме Слънцето през най-тънкия атмосферен слой, то изглежда почти бяло, но все пак има лек жълт отенък

5. Ядките на кашуто растат върху “ябълки”

Ядките на кашуто растат върху "ябълки"
© pixabay

Дървото кашу е вечнозелено и ръстът му е 10-12 см. Плодът му се нарича кашу-ябълка и има жълт или червен цвят. Плодът е ядлив и е сладък на вкус. Истинският плод на дървото обаче расте на върха на кашу-ябълката. В него има едно-единствено семе и въпреки че това е правилният ботанически термин, всички наричат вътрешността на плода ядка кашу.

6. Котките мъркат с помощта на гласните си струни

Котките мъркат с помощта на гласните си струни
© pexels

Котките мъркат с помощта на малка група от тънки кости, разположени между основата на черепа и корена на езика. По време на приятни моменти, мускулите се свиват и причиняват вибрации в гласните гънки.

7. Чистите сапфири са по-скъпи от диамантите

Чистите сапфири са по-скъпи от диамантите
© pixabay © Katrina Br*?#*!@nd/flickr

Митът за високата стойност на диамантите се появява едва през XX век благодарение на маркетинговите специалисти на компанията Dee Beers. Слоганът “A diamond is forever” (“Диамантът е завинаги”) е въведен през 1947 г., а Мерилин Монро става негово лице. Високата цена на диамантите не е свързана с абсолютно нищо. Сапфирите обаче са били ценени още в древна Персия. Те все още са изключително скъпоценни камъни и цената им може да надхвърли многократно тази на диамантите.

На следващата страница ще ти разкрием още любопитни факти за света, които рядко попадат в учебниците

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
9 деца на рок звезди, които намериха свой път към славата

9 деца на рок звезди, които намериха свой път към славата

Познай филмите, които сме скрили в тази картинка

Познай филмите, които сме скрили в тази картинка