in

ГотиноГотино ЛюбовЛюбов НевероятноНевероятно СладкоСладко СмяхСмях ПолезноПолезно

9 силни филми по действителен случай и как режиьорите промениха историите им

Ще ти разкрием истинските истории зад някои от най-въздействащите филми по действителен случай случай и как режисьорите им ги промениха

Когато работи по някой филм, целта на всеки режиьор е да бъде успешен в боксофиса. Ак осе каже, че филмът се основава на реални събития, успехът е почти сигурен. Но дали реалната история е винаги точно такава, както във филма. Ще ти разкажем за 9 от най-силните филми по действителен случай и как режисьорите им ги промениха, за да станат дори още по-добри.

Ще ти разкрием истинските истории зад някои от най-въздействащите филми по действителен случай случай и как режисьорите им ги промениха

Виж още: 6 драматични филми, които със сигурност ще докоснат сърцето ти

1. “Красив ум” (2001), Рон Хауърд

"Красив ум" (2001), Рон Хауърд
© Dreamworks © Universal Pictures © commons.wikimedia

Филмът с участието на Ръсел Кроу разказва за живота на носителя н Нобелова награда Джон Форбс Наш. Въпреки това филмът описва някои части от живота на известния математик, които съвсем не са реални. Например, Наш не изнася реч, когато получава Нобелова награда за икономика, но във филма го прави. Също така не работи и не сътрудничи на американското министерство на отбраната. Филмът го представя и като образцов баща, което е далеч от истината. Той има син, но детето е родено след изневяра на Наш и той никога не се е грижил за него.

2. “Пианистът” (2001), Роман Полански

"Пианистът" (2001), Роман Полански
© Heritage Films © Studio Babelsberg © commons.wikimedia

Човекът зад истинската история на “Пианистът” – Владислав Шпилман, казва в мемоарите си, че е роден във Варшава и прекарва целия си живот там. Въпреки това улиците, които се появяват във филма са тези на Краков. В този случай авторите на филма не са имали друг избор, освен да променят мястото на заснемане, тъй като Хитлер е унищожил Варшавското гето, както и цялата полска столица. Полански е трябвало да пресъздаде Стария град на Варшава и да направи това, възпроизвеждайки града въз основата на картините на италианския художник Каналето, който е рисувал улиците на Варшава.

3. “Недосегаемите” (2011), Оливър Накаше и Ерик Толедано

"Недосегаемите" (2011), Оливър Накаше и Ерик Толедано
© Quad Productions © Gaumont © BISSON/JDD/SIPA/EASTNEWS

В този филм главният герой Филип Поцо ди Борго е вдовец. В действителност той все още е женен за жена си, когато претърпява инцидента, който го го оставя на инвалидна количка. Тя била богата наследница и починала 3 години след инцидента. Те са осиновили 2 деца, преди тя да почине, но децата също не се показват във филма. Краят на “Недосегаемите” също не отговаря на действителността. Филип се мести в Мароко, където отново намира любовта – млада мароканка, която е самотна майка на 2 малки момчета. И накрая – Абдел Ясмин Сенлоу, бившият затворник, нает да се грижи за аристократа, всъщност не е от Сенегал, както се казва във филма, а от Алжир.

4. “Бягство от Алкатраз” (1979), Дон Сийгъл

"Бягство от Алкатраз" (1979), Дон Сийгъл
© Paramount Pictures © commons.wikimedia
"Бягство от Алкатраз" (1979), Дон Сийгъл
© Album / Prisma/EAST NEWS

Това е един от тези филми по действителен случай, който почти изцяло отговаря на реалните събития. Може би е така, защото в този случай реалността е дори по невероятна от художествената измислица. Филмът разказва историята на Франк морис и братята Кларънс и Джон Англин, които успяват да избягат от Алкатраз. Никой никога не разбира със сигурност, дали те са оцелели или не. Години по-късно обаче се появява писмо, което се твърди, че е написано от Джон Англин и в него той потвърждава, че тримата са успели да оцелеят.

Филмът е заснет на истинския остров Алкатраз и затворът там, но има малка промяна. Килиите на главните герои не са тези, които истинските затворници са обитавали. Тези, заснети във филма са във сектор “C”, докато оригиналните са разположени в сектор “B”. Ако посетиш Алкатраз, ще можеш да видиш дупката, през която са избягали, както и хартията и гипсовите глави, които са използвали, за да я покрият.

5. “Хачико: Историята на едно куче” (2009), Ласе Халстрьом

"Хачико: Историята на едно куче" (2009), Ласе Халстрьом
© Grand Army Entertainment © Shochiku Kinema © Collection Christophel/ EastNews © commons.wikimedia

Най-голямата разлика между истинската история и холивудската продукция е, че в реалния живот действието се развива в Токио, а във филмът – в САЩ. Друга разлика между сценария и истината е причината за смъртта на един от главните герои. Професор Хидесабуро Уено почива след мозъчен кръвоизлив, но във филма професор Паркър Уилсън умира от инфаркт. Накрая Хачико, безспорният протагонист в историята, е намерен на гарата във филма, докато в реалния живот е купен в магазин за домашни любимци.

На следващата страница ще ти разкажем за още филми по действителен случай, в които историята е изменена по различни причини.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
26 невероятни снимки, разкриващи лускът в Дубай

26 невероятни снимки, разкриващи луксът в Дубай

Как изглеждат децата на най-красивите жени в наши дни

Как изглеждат децата на най-красивите жени в наши дни