in ,

18 досадни филмови клишета, които смущават кино феновете

Сигурни сме, че някъде има списък с досадни филмови клишета, до който всеки режисьор се допитва при тотална липса на идеи

За да впечатлят публиката или да раздвижат сюжета, режисьорите трябва да измислят различни трикове. Жалко обаче, че понякога единственото, което им хрумва са абсурдни ситуации и досадни филмови клишета, които вече не предизвикват емоции, а просто ни карат да въздъхнем от досада.

Сигурни сме, че някъде има списък с досадни филмови клишета, до който всеки режисьор се допитва при тотална липса на идеи

Виж още: 19 снимки, разкриващи как се правят филмите

1. Има ли страхлив, проблематичен герой във филма, който умее единствено да обърква нещата? Е, изчакай малко, в крайна сметка със сигурност ще извърши нещо героично, с което ще спаси всички.

18 досадни филмови клишета, които смущават кино феновете
© A Million Ways to Die in the West / Universal pictures

2. Когато героят вдигне телеофна, но не можем да чуем гласа на човека отсреща, той ще повтаря всяка негова дума: „Имате ли нужда от пари? 5000 долара? До сряда?“…

3. Ако някой е казал, че нещо е невъзможно да стане, то със сигурност ще се случи. Би било добре и в реалния живот мечтите ни да се сбъдваха по този начин.

4. Дамските подмишници винаги са гладко обръснати. Светът е изправен пред апокалипсис или героинята бяга месеци наред от зомбита или се опитва да оцелее в Космоса. Това няма никакво значение. Ако тя вдигне ръце, ще разберем, че грижливо се е погрижила за външния си вид най-много преди ден.

18 досадни филмови клишета, които смущават кино феновете
© Alien / 20th century studios © The Walking Dead / AMC © Waterworld / Universal Pictures

5. Очевидно в света на киното има специални куфари, с които се носят 1 милион долара. Никой дори не проверява дали цялата сума наистина е там. Ако куфарът е пълен, значи със сигурност знаем колко пари съдържа. Вероятно се продават на всеки ъгъл, защото хората често прибягват до употребата им.

6. Дори героите да се движат по прав и равен път, те все пак постояно въртят волана, сягаш избягват някакви препятствия. В същото време шофьорът винаги може да се обърне към пътниците, стоящи на задната седалка и да поговори с тях поне минута. Надяваме се, че в реалния живот никой никога не прави това.

7. Ако някой се появява на екран, но не прави нищо или изглежда като глупак, то почти със сигурност ще се окаже, че не е човекът, за който сме го мислели.

18 досадни филмови клишета, които смущават кино феновете
© Scary Movie / Miramax

8. Обикновените хора винаги са по-добри в решаването на криминалните случаи, отколкото полицията. Служителите на закона в повечето филми са просто сирени и мигащи светлини, които се появяват едва, когато всичко вече е приключило.

9. Според сюжета двама човека могат да са приятели от детството или да са женени от 20 години, но ако покажат съобщенията в телефона им, те ще имат само по едно изречение, разменено помежду си.

На следващата страница ще ти покажем още досадни филмови клишета, от които киното сякаш не може да се отърве

Коментари

Напиши коментар
 1. Първо,
  надявам се, че статията е копирана от чужда преса и преведена от компютърния преводач, защото е пълна с грешки. „Досаднни“, „ннякой“, „любовн“, „най-неприятнните“ и „да завъртим очи от досата“ са само някои от тези грешки. Най-голямата обаче (поне според мен) е, че в статията не се прави разлика между „клишета“ и „досадни ситуации“.
  Второ,
  3 от изброените 18 „клишета“ не правят никакъв смисъл, а останалите 15 не отговарят на истината – разбира се, освен ако не става дума за Африкански филми които съм пропуснал. Някои от изброените са характерни за комедийния жанр, който напълно оправдава написаното за тях, а споменатото в точка 16 – за жените които се спъват и падат – е характерно и за филмите на ужасите, тоест, пак е оправдано. Други, като тези които се отнасят за закуската, вечерята, интериора на домовете, любовните сцени, куфарчето с пари, и некадърността на полицаите са напълно абсурдни – актьорите много по-често се хранят във филмите, отколкото гладуват; интериорите (както и екстериорите) са съобразени с действащите лица и сюжета; любовните сцени понякога се ‘покриват’ заради рейтинга на филма или договора на изпълнител който не желае да се снима в разголени сцени; парите в куфарите почти винаги се проверяват, даже и броят; а полицаите от цял свят разрешават даже и неразрешими престъпления.
  В заключение ще дам един пример, който според мен е най-често срещаното клише във филмите, особено в екшън жанра: „Are you okay?“ (Добре ли си?).
  П.С. Във връзка с гореизложеното си позволявам да спомена и един забавен факт: Реквизитите от филмите или се продават или се съхраняват от студията за бъдеща употреба, но храната по време на снимки винаги се изяжда.
  Алекс Д.

Напиши коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
21 зашеметяващи снимки, които ще те накарат да ахнеш

21 зашеметяващи снимки, които ще те накарат да ахнеш

Интересни факти за футбола

Интересни факти за футбола