in ,

ПолезноПолезно

Как са се променили банските през годините

Кратък исторически преглед за това, как са се променили банските през годините и как еманципацията на жените е повлияла на тази промяна

До края на 18-ти век хората са се къпели или по бельо, или голи и дори не са имали представа, че се нуждаят от специални дрехи за плаж. Но нещата драстично се променят, когато туризмът става популярен и хората започват да пътуват. Ще ти покажем как са се променили банските от момента на тяхното появяване до наши дни. Те са преминали през теста на времето, еманципацията на жените и промяната в обществото.

Кратък исторически преглед за това, как са се променили банските през годините и как еманципацията на жените е повлияла на тази промяна

Виж още: Как са се променили стандартите за идеално женско тяло през последните 60 години

1910-те

1910-те
© EAST NEWS

С появата на железниците, хората по-лесно и комфортно преодоляват големи разстояние. Това дава голям тласък на туризма и развитието на популярните курорти. Но представителите на по-високите класи в обществото не били свикнали да се събличат на публични места и така се появила нуждата от дрехи, с които да прекарват времето си на плажа. Първият бански костюм за жени се състоял от рокля и широки панталони, а мъжете са се къпели с панталони до коляното и блузи, прикриващи косматите им гърди.

Друга интересна подробност от начина на живот в началото на 20-ти век е машината за къпане. Това е специално приспособена каруца, в която хората могат да сменят ежедневните си дрехи с банки костюм. След това въпросната машина била издърпвана във водата от коне и от нея хората влизали директно във водата.

1920-те

1920-те
© Underwood Archives / EAST NEWS

В по-късните години модата на банските костюми е повлияна от Олимпийските игри. Когато плуването става официален спорт в Олимпиадата, се оказва, че големите бански костюми не позволяват на спортистите да постигат най-добрите резултати.

През 1912 г. жените плувци изненадват публиката с разголените бански костюми, разкриващи ръцете и краката им. След това много жени са повлияни от спортистките и следват техния пример, а по-разголените бански стават популярни по цял свят.

1930-те

1930-те
© Underwood Archives / EAST NEWS

През 30-те години външният вид на банските остава подобен на този от предишното десетилетие, но започват да се появяват различни цветове. Също така, благодарение на Коко Шанел, бронзовият загар става модерен и жените започват да добавят различни аксесоари, подчертаващи техния тен. Мъжете вече могат да показват гърдите си и да носят шорти на плажа.

1940-те

1940-те
© EAST NEWS

Втората световна война трансформира всички сфери на живота, включително и банските костюми. Разходите на държавите по света, свързани с военната промишленост, налагат да се намали количеството плат за производството на облекло. Така се появяват банските костюми от две части.

Луи Леард, който развива семеен бизнес за производство на бельо, забелязва, че жените често навиват банските си, за да хванат по-пълен тен. Това го вдъхновява да създаде бикините. През 1946 г. той въвежда този нов модел бански за жените. Реакцията на общестовото била противоречива, защото хората все още не били готови за толкова разкриващо облекло.

1950-те

1950-те
© EAST NEWS

Филмовата индустрия обаче веднага възприема бикините, защото момичетата в по-разголени бански привличат публиката и осигуряват по-добри печалби от филмите. Първата жена, осмелила се да се покаже в такива бански на екрана, е прекрасната Бриджит Бардо.

1960-те

1960-те
© PHOTOSHOT / REPORTER

През 60-те години хората вече могат да избират от различни модели бански костюми. Най-важното обаче е, че банските вече са изработени от нов еластичен и бързосъхнещ матер, наречен ликра.

Продължи да четеш на следващата страница, как са се променили банските през годините.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
9 жени, които излъгаха времето с поне 20 години

9 жени, които излъгаха времето с поне 20 години

26 невероятни снимки, разкриващи лускът в Дубай

26 невероятни снимки, разкриващи луксът в Дубай