in

НевероятноНевероятно ПолезноПолезно

Лицата на предците ни, както никога не си ги виждал

Реконструкциите на шведския скулптор и археолог Оскар Д. Нилсон обиколиха музеите по целия свят, разкривайки как са изглеждали в действителност лицата на предците ни. А сега е време да ги видиш и ти

Шведският скулптор и археолог Оскар Д. Нилсон ни показва как са изглеждали лицата на предците ни от древността. С помощта на науката и технологиите той прави невероятно реалистични реконструкции, които карат миналото да оживее.

Процесът на реконструкция започва със сканиране на черепа, което позволява на 3D принтера да направи винилопластична реплика на оригинала. След това се определя полът, възрастта, теглото и етническата принадлежност. Накрая всичко зависи от Нилсон, който ръчно извайва лицата мускул по мускул, използвайки глина. След като и това е готово, се изработва калъп и лицето се отлива със силиций.

Реконструкциите на шведския скулптор и археолог Оскар Д. Нилсон обиколиха музеите по целия свят, разкривайки как са изглеждали в действителност лицата на предците ни. А сега е време да ги видиш и ти

Виж още: 10 мистериозни археологически открития, за които все още няма обяснение

1. Жената Уайтхоук, намерена близо до Брайтън, Великобритания, около 3500 г. пр. Хр.

Жената Уайтхоук, намерена близо до Брайтън, Великобритания, около 3500 г. пр. Хр.
© odnilsson.com

Когато е починала преди около 5500 г., тази млада жена е била на 20 години. За съжаление нейната ДНК не е добре запазена, но ДНК анализът на други хора от неолита, открити край Брайтън, разкрива, че цветът на кожата им е бил подобен на този, който имат днес хората живеещи в района на Северна Африка и може би дори малко по-тъмен.

2. Кралицата на Уари, 1200-годишна находка от Перу

Кралицата на Уари, 1200-годишна находка от Перу
© odnilsson.com

Тази по-възрастна жена е била много високопоставена личност в империята на Уари, която по-късно става Империя на инките. За социалния ѝ статус се съди по огромния брой златни предмети, открити в гроба ѝ.

3. Човекът от Слонк Хил, живял през желязната епоха, 250 г. пр. Хр.

Човекът от Слонк Хил, живял през желязната епоха, 250 г. пр. Хр.
© odnilsson.com

Той умира на възраст между 24 и 31 г., а костите му разкриват историята на човек, който е водил добър живот. Бил е здрав, силен, с атлетично телосложение и с красиви черти на лицето.

Също така си струва да се спомене неговата прическа. Нилсон е вдъхновен за нея от т.нар. “Суебийски възел”, при който косата е плътно събрана отстрани на главата в кок. Редица германски племена са имали вариации на тази прическа.

4. Естрид Зигфастдотер, живяла в Стокхолм, Швеция през XI в. сл. Хр.

Естрид Зигфастдотер, живяла в Стокхолм, Швеция през XI в. сл. Хр.
© odnilsson.com

Тя била могъща и високо уважавана жена, достигнала 80-годишна възраст.

5. Неандерталска жена, за която се смята, че е живяла преди 45000 години, открита в Гибралтар през 1848 г.

Неандерталска жена, за която се смята, че е живяла преди 45000 години, открита в Гибралтар през 1848 г.
© odnilsson.com

6. Кроманьонски мъж, чийто череп е бил на около 30000 години

Кроманьонски мъж, чийто череп е бил на около 30000 години
© odnilsson.com

7. Дамата от Патчъм, 250 г. сл. Хр.

Дамата от Патчъм, 250 г. сл. Хр.
© odnilsson.com

Не се знае много за тази жена. От скелета ѝ учените могат да разберат само, че тя е водила труден живот, изпълнен с тежка работа. Починала е между 25 и 35-годишна възраст. Една конкретна находка в гроба ѝ отваря място за много мистерии – железни гвоздеи.

Железни гвоздеи в гроба могат да се дължат на в някаква степен небрежното запечатване на говчега, в който е положена. Могат обаче и да са знак за суеверни вярвания. Документирани са случаи, в които починали хора са били погребвани с пирони в и около тях, за да им попречат да преследват живите в местността след смъртта си.

На следващата страница ще ти покажем още невероятно релистични реконструкции от Оскар Д. Нилсон, разкриващи как са изглеждали лицата на предците ни

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
11 от най-харесваните мъже в Холивуд, преди да станат известни

11 от най-харесваните мъже в Холивуд, преди да станат известни

25+ малки татуировки, които изглеждат просто чудесно

25+ малки татуировки, които изглеждат просто чудесно