10 мистериозни археологически открития, за които все още няма обяснение
in

ГотиноГотино ЛюбовЛюбов НевероятноНевероятно СладкоСладко СмяхСмях ПолезноПолезно

10 мистериозни археологически открития, за които все още няма обяснение

Загадките на тези археологически открития интригуват учени и любители на мистериите вече десетилетия, без никой да успее да даде разумен отговор дори на една от тях

6. Подводният град Йонагуни в Япония

Виж още: Първият човешки вид се заражда в България, а не в Африка. Костни вкаменелости на 7.2 милиона години свидетелстват за това

Подводният град Йонагуни в Япония
Подводният град Йонагуни в Япония © debriiss.wordpress.com

Този древен комплекс е открит случайно от инструктора по гмуркане Кихачино Аратаке. Подводният град Йонагуни обърква всички научни теории. Скалата, в която е издълбан, е потопена под водата преди около 10 000 години – много преди издигането на египетските пирамиди. Според науката в този период от историята, хората все още са живеели в пещери и не са имали необходимите познания за изграждането на подобни каменни градове.

7. Мохенджо-Даро (“Планината на смъртта”) в Пакистан

Мохенджо-Даро ("Планината на смъртта") в Пакистан
Мохенджо-Даро (“Планината на смъртта”) в Пакистан © liveinternet.ru

Тайната, която стои зад залеза на този древен град е обърквала учените в продължение на десетилетия. През 1922 г. индийският археолог Р. Д. Бенержи открива древни руини на един от островите в река Инд. Скоро след това започват да се появяват въпроси. Как е бил разрушен този велик град? Какво се е случило с жителите му? Многобройните разкопки не са дали никакви отговори до момента.

8. Викингското селище Ланс о Медоус в Канада

Викингското селище Ланс о Медоус в Канада
Викингското селище Ланс о Медоус в Канада © livejournal.com

Този археологически обект в Канада някога е бил селище, основано от викингите преди около 1000 години. Фактът, че викингското селище Ланс о Медоус съществува, показва, че скандинавските моряци са стигнали до Северна Америка много преди раждането на Христофор Колумб.

9. Подземните тунели от каменната ера, минаващи през цяла Европа

Подземните тунели от каменната ера, минаващи през цяла Европа
Подземните тунели от каменната ера, минаващи през цяла Европа © staedtepartner-sob.de

Откриването на обширна мрежа от подземни тунели, простиращи се из цяла Европа от Шотландия до Турция, показва, че общностите от каменната ера не са били просто ловци-събирачи. Но целта, с която са създадени тези тунели, все още остава загадка. Някои изследователи вярват, че те са били използвани като защита срещу хищници. Други смятат, че те са осигурявали възможност на хората от каменната ера за безопасно придвижване, осигурявайки защита от суровите климатични условия и различни конфликти.

10. Гигантските каменни сфери в Коста Рика

Гигантските каменни сфери в Коста Рика
Гигантските каменни сфери в Коста Рика © ucrazy

Тези мистериозни каменни образувания интригуват не само с тяхната перфектна сферична форма, но и заради неизвестния си произход. Каменните сфери в Коста Рика са открити през 30-те години на миналия век от работници, прочистващи джунглата за изграждането на бананова плантация. Местните легенди разказвали, че каменните сфери крият в себе си златно съкровище, но се оказва, че са празни.

Знаеш ли за други мистериозни археологически открития? Кажи ни в коментарите. Не пропускай и да споделиш статията с други любители на древните тайни и загадки във Facebook

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
17 животни, които никога няма да те изоставят

17 животни, които никога няма да те изоставят

20 истински места, сякаш извадени от вълшебна приказка

20 истински места, сякаш извадени от вълшебна приказка