in

ГотиноГотино ЛюбовЛюбов НевероятноНевероятно СладкоСладко СмяхСмях ПолезноПолезно

8 мистериозни истории, които години наред озадачават учените

Открихме някои от най-разказваните мистериозни истории, които биха могли да променят начина, по който разбираме миналото

В средата на миналия век хората стигнаха до Луната, оттогава технологиите не спират да се развиват. Има обаче някои мистериозни истории, тук на Земята, които все още озадачават дори някои от най-големите светила в науката. Това са останки от древни цивилизации, които и до днес продължават да объркват археолози, историци, физици и химици. Приготви се за една необикновена историческа обиколка.

Открихме някои от най-разказваните мистериозни истории, които биха могли да променят начина, по който разбираме миналото

Виж още: 10 мистериозни археологически открития, за които все още няма обяснение

1. Какво има под ухото на Сфинкса?

Как има под ухото на Сфинкса?
© Vivant Denon / The Event Chronicle

Точно под ухото на Сфинкса в Египет може да бъде видяна скала, блокираща входа на дупка. Какво пази тази скала? Какво се крие зад нея?

Археолозите все още се опитват да разберат това. Има обаче руснак, който твърди, че там се крие нещо революционно. Той настоява, че през миналия си живот е живял на Марс като войн и през това време е посетил Египет. Там разбрал, че нещо скрито под ухото на Сфинкса трябва да бъде разкрито и че то ще донесе големи промени на планетата Земя.

Да, тази история звучи като нелепа фантазия, но няма как да отречем, че под дясното ухо на Сфинкса все пак има нещо. Освен това има рисунка от XIX век, която показва хора, излизащи от върха на главата на паметника. Това би означавало, че има втори вход във Сфинкса.

Археолозите казват, че няма начин да влязат вътре в Сфинкса, тъй като всеки път, когато се опитат да пробият път, той бива блокиран или наводнен. Изглежда, че ще трябва да изчакаме още малко, преди да разберем.

2. Древен “компактдиск”, който никой не е успял да разчете

Древен "компактдиск", който никой не е успял да разчете
© C messier / Wikimedia Commons

Нарича се Фестоски диск и може да бъде датиран от времето на Минойската цивилизация преди около 3700 години. Това е диск с диаметър 16 см и е направен от глина. Той съдържа информация, съхранявана под формата на гравирани фигури. Учените приемат, че трябва да се чете спирално, но остават твърде много въпроси, които могат да се зададат относно езика.

Той все още не е известен, въпреки че години наред различни изследователи се опитват да го разчетат. Въпреки това, група експерти наскоро потвърдиха, че са открили думи, свързани с “майчинството” и “богинята”. Те вярват, че обектът е гравиран с молитва към минойска богиня. Все още има много, което трябва да се разбере за Фестоския диск.

3. Турските “месоядни” гробници

6899


Тези турски саркофази, намиращи се в древния град Асос, имат необичайна способност. Те са в състояние да “консумират” и разграждат трупове толкова бързо, че феноменът и до днес не може да бъде обяснен. Гробниците, известни като Çanakkalear, се датират на около 2700 години и могат да разложат тяло само за 40 дни. За сравнение при всеки друг вид погребение този процес отнема между 50 и 200 години.

Учените смятат, че това се дължи на значителните количества алуминии в саркофазите, които лесно изгарят и консумират плътта. Това обаче е само една теория, която все още не е доказана.

4. Кока и тютюн в египетските мумии, които предполагат контакти с американския континент

Кока и тютюн в египетските мумии, които предполагат контакти с американския континент
© Rogers Fund, 1912 / Metropolitan Museum of Art © Comfreak / Pixabay © LoggaWiggler / Pixabay

Когато била изследвана мумията на египетския фараон Рамзес Велики, учените откриват във вътрешностите му следи от тютюн, кока и хашиш. Скоро след това са изследвани и други мумии, при които са открити същите следи.

Тъй като произходът на растенията тютюн и кока е от американския континент и се предполага, че са били непознати за Стария свят преди Великите географски открития, техните следи в мумиите озадачават учените. Това може да промени драстично нашите представи за древността. Египтяните ли откриха Америка? Някои смятат, че викингите са го направили преди Колумб, други са сигурни, че първи са били китайците. Следите от кока и тютюн в мумията на Рамзес Велики обаче повдигат още повече съмнения.

На следващата страница ще откриеш още мистериозни истории за останки от древни цивилизации, които и до днес нямат обяснение.

Коментари

Напиши коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
10 логически задачи за висок интелект

10 логически задачи за висок интелект

20 забавни фотобомби, които ще те избавят от скуката

20 забавни фотобомби, които ще те избавят от скуката