in

ГотиноГотино ЛюбовЛюбов НевероятноНевероятно СладкоСладко ПолезноПолезно СмяхСмях

8 мистериозни истории, които години наред озадачават учените

Открихме някои от най-разказваните мистериозни истории, които биха могли да променят начина, по който разбираме миналото

5. Тези необичайни съвършено кръгли камъни в Коста Рика

Виж още: 26 странни открития, които си заслужава да погледнеш отблизо

Тези необичайни съвършено кръгли камъни в Коста Рика
© Rodtiko 21 / Wikimedia Commons

Те са известни като “Лас Болас“, което буквално означава “Топките” и тяхната история ни отвежда 15 века назад във времето. Археолозите приемат, че сферите са създадени от културата цивилизацията Дикуис, изчезнала преди испанците да завладеят южноамериканския континент.

Те варират от 10 до 257 см в диаметър и тежат повече от 16 тона. Топките били изковани и разпръснати през из Коста Рика за период от хиляда години. Въпреки че учените знаят кой ги е направил, целта и причината за тяхното създаване все още не са ясни.

6. Ръкопис с тайнствен шифър, който не може да бъде разбитьч

Ръкопис с тайнствен шифър, който не може да бъде разбитьч
© akg-images / EAST NEWS

Ръкописът на Войнич е тайнствена неразчетена книга от XVI век, за която учените смятат, че е написана в Италия по време на Ренесанса. Загадката е, че никой не е успял да разбере какво пише на страниците на тази книга. Дори разбивачите на кодове от Първата и Втората световна война не успяват да дешифрират кода на книгата. Ръкописът е кръстен на Уилфрид Войнич, полски търговец на книги, който го открива и купува през 1912 г.

7. Камъните на Пума Пунку

Embed from Getty Images
Пума Пунку означава “вратата на пумата” на езика аймара. Това е името на монументален комплекс, разположен в Боливия. Той е построен от културата Тиуанако, предшествала цивилизацията на инките.

Интересното в комплекса е, че структурите са направени от големи нарязани камъни, съединени заедно. Мистерията обаче е, че не е известна технологията, с която хората тогава са можели да нарежат толкова големи скали. Освен това хората в Южна Америка не са познавали колелото до испанските конкистадори. Как тогава са успели да преместят тези гигантски камъни?

8. Древна карта на отдавна ичезнало съкровище

Древна карта на отдавна ичезнало съкровище
© akg / Bible Land Pictures / EAST NEWS © Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg) / Wikimedia Commons

Това, което виждаш на снимката, е меден свитък, открит в пещера от Мъртво море. За него се смята, че води до древни еврейски съкровища. Някои експерти са сигурни, че свитъкът води до съкровището на Втория Йерусалимски храм, паднал през 70 г. сл. Хр.

Изследователите са успели да дешифрират много части от картата. Описанията вътре обаче са прекалено конкретни, като “завийте наляво при фонтана”, което прави откриването на съкровището невъзможно, тъй като обектите, описани вътре са отдавна изчезнали в пясъците.

Кой от обектите, описани в тези мистериозни истории, би искал да видиш лично? А ти знаеш ли за други неразрешени исторически загадки? Разкажи ни в коментарите

Сподели статията във Facebook и покажи на всички тези мистериозни истории, които години наред озадачават учените

Коментари

Напиши коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
10 логически задачи за висок интелект

10 логически задачи за висок интелект

20 забавни фотобомби, които ще те избавят от скуката

20 забавни фотобомби, които ще те избавят от скуката