in

ГотиноГотино НевероятноНевероятно ПолезноПолезно СмяхСмях

10 от най-богатите хора в историята, които правят днешните милиардери да изглеждат бедни

Изследване, проведено от Business Insider и други, което проверява архивите и прави нужните корекции на инфлацията, установява кои са били най-богатите хора в историята

Може да си мислиш, че днешните милиардери като Бил Гейтс, Уорън Бъфет или Джеф Безос са най-богатите хора, които някога са живели. Но дори и да не броим личности като Александър Велики, Чингис хан, цар Соломон, много римски императори и египетски фараони, тъй като няма точна информация за техните богатства, парите на съвременните богаташи са нищо в сравнение с тези на най-богатите хора в историята.

Изследване, проведено от Business Insider и други, което проверява архивите и прави нужните корекции на инфлацията, установява кои са били най-богатите хора в историята

Виж още: 10 фамилии, които управляват света и нашия живот

Ние ще ти разкажем още, как са станали толкова богати и за какво са използвали парите си. А в края на статията ще намериш интересен бонус, с който можеш да разбереш, колко богати наистина са били най-богатите хора в историята.

10. Корнелиус Вандербилт, $185 милиарда

Корнелиус Вандербилт
© wikimedia © wikipedia

Корнелиус Вандербилт, един от най-известните бизнесмени в историята на САЩ, забогатял, строейки железопътните и корабните линии в страната в началото на 17-ти век. През най-успешните му години, богатството на Корнелиус Вандербилт възлизало на 185 милиарда долара. Повечето от парите му са спечелени по време на експанзията на неговата железопътна империя след Гражданската война.

9. Хенри Форд, $199 милиарда

Хенри Форд
© wikimedia © Vayzunoff / pikabu

Хенри Форд е един от най-известните хора в американския бизнес. Личното му богатство възлиза на близо 200 милиарда долара. Форд не просто основава една от най-големите корпорации, той прави революция в производството на автомобили, а също така е и пионер в бизнеса и индустрията. Той дава на работниците си по-високи от средните заплати за епохата и разработва концепцията за поточната линия. Това му позволява да създава евтини автомобили и да ги направи достъпни за обикновените хора.

8. Муамар Кадафи, $200 милиарда

Муамар Кадафи
© wikimedia

Малко вероятно е да има човек на тази планета, който да не е чувал името му. Смята се, че Кадафи е притежавал богатство, оценено на 200 милиарда долара, което е натрупал по време на 42-годишното си управление на Либия.

Кадафи е определян като доста противоречив политик и диктатор, но той прави и много за страната си. По време на неговото управление е построена Великата ръкотворна река (The Great Manmade river), която днес снабдява с вода пустинните райони на Либия. Според някои историци това е най-големият инженерен проект за напояване в цялата история на човечеството. Великата ръкотворна река ежедневно снабдява районите, през които минава с 6,5 куб. м Вода.

Муамар Кадафи е свален от власт през 2011 г. по време на Гражданската война в Либия.

7. Уилям I Завоевателя, $209–229 милиарда

Уилям I Завоевателя
© wikimedia

Според различни оценки Уилям I Завоевателя е имал между 209 и 229 милиарда долара. Той е първият крал на Англия след Норманското нашествие от 1066 г. Управлението на Уилям I Завоевателя е оставило дълбоки следи в английската история. Той създава Обединеното кралство, а също така и английската армия и флот. Негово дело е и т.нар. Книга на Страшния съд, която представлява запис на голямото проучване, проведено в Англия през 1086 г. Уилям I Завоевателя започва и строителството на каменни крепости, първата от които Кралски дворец Тауър (Кулата на Лондон), построен през 1078 г.

6. Якоб Фугер, $221 милиарда

Якоб Фугер
© wikimedia © wikipedia

Якоб Фугер Богатия не е толкова популярен колкото другите хора в този списък, но също като тях, той притежава огромно богатство. Благодарение на своите банкови и търговски умения той натрупва състояние от около 221 милиарда долара. Якоб Фугер е роден през 1459 г. И умира през 1525 в Аугсбург, Германия. Той забогатява най-вече продавайки текстил в Италия, а също така и с добив на сребро и злато в Унгария и Бохемия.

Премини на следващата страница, за да разбереш, кои са топ 5 на най-богатите хора в историята.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
25 нереално големи неща, които ще те накарат да се почувстваш малък

25 нереално големи неща, които ще те накарат да се почувстваш малък

Фотограф прави снимки на жени, преди и след като станат майки. Всичко е в очите им

Фотограф прави снимки на жени, преди и след като станат майки. Всичко е в очите им