in

ГотиноГотино НевероятноНевероятно СмяхСмях ПолезноПолезно

10 от най-богатите хора в историята, които правят днешните милиардери да изглеждат бедни

Изследване, проведено от Business Insider и други, което проверява архивите и прави нужните корекции на инфлацията, установява кои са били най-богатите хора в историята

5. Мир Осман Али Кан, $230 милиарда

Виж още: Топ 20 на най-богатите актьори в света

Мир Осман Али Кан
© infobimo/blogpost © pixabay

Има вероятност никога да не си чувал за Мир Осман Али Кан, но той определено е един от най-богатите мъже, които светът някога е виждал. Докато управлява индийския щат Хидерабад, той натрупва богатство от 230 милиарда долара. След смъртта на баща си през 1911 г. Мир Осман Али Кан става Низам от Хайдерабад и управлява 37 години. Той подпомага развитието на образованието, електрификацията и изграждането на железопътни пътища в района.

4. Николай II Александрович, $300 милиарда

Николай II Александрович
© pixabay © wikimedia

Богатството на Николай II Александрович се оценява на 300 милиарда долара. Личният му доход идва от земите, които притежава, а също така и от неговите активи в индустриалния сектор и търговията. Тъй като Руската православна църква канонизира Николай II, той също така може да бъде обявен за “най-богатия светец в историята”.

3. Андрю Карнеги, $310 милиарда

Андрю Карнеги
© wikimedia

Андрю Карнеги е бил невероятно богат и могъщ бизнесмен. Той става известен в средата на 19-ти век. Карнеги е роден в Шотландия в много бедно семейство, което емигрира в САЩ в края на 1840-те. След няколко неуспешни инвестиции в редица компании, Андрю Карнеги създава своя собствена на име U.S. Steel. Именно тя му носи най-голямата част от богатството, оценено на 310 милиарда долара. Той е известен и като човек, който харчи по-голямата част от състоянието си за благотворителност. Ето защо Карнеги е запомнен като един от най-видните филантропи в света.

2. Джон Рокфелер, $340 милиарда

Джон Рокфелер
© wikimedia © pixabay

Името на Джон Рокфелер значи много за американската история и състоянието му се оценява на 340 милиарда долара. Дори днес това остава едно от най-големите богатства, което човек е успявал да натрупа. Той е роден през 1839 г. в Ню Йорк и става един от основателите на Standard Oil. Рокфелер е известен и като голям филантроп. Той основава 2 колежа, Чикагския университет и Рокфелеров университет. Умира през 1937 г. На 97-годишна възраст.

1. Муса I, $400 милиарда

Муса I
© obrienillustration / instagram © pixabay

Най-богатият човек, който някога е ходил по тази планета, е бил Манса Муса или Муса I от Мали. Докато бил император на Мали, той натрупва богатство, което днес се оценява на около 400 милиарда долара. Муса I е роден през 1337 г. и живее като редови религиозен мюсюлманин. Той строи множество образователни центрове и джамии в Африка.

Само за сравнение, двама от най-богатите хора в момента, основателя на Amazon, Джеф Безос, притежава 131 милиарда долара, а Бил Гейтс има 96,5 милиарда.

Бонус

За повечето от нас е трудно да си представи суми, възлизащи на стотици милиарди долари. За да визуализира ме колко богати са били тези хора, ще сравним богатството им с познати хора и неща от съвременния живот.

Например основателят на Microsoft, Бил Гейтс, който отдавна е един от най-богатите хора в света, е 4 пъти по-беден от Манса Муса, легендарният император на африканската държава Мали, за който много хора дори не са чували.

Бил Гейтс и Муса I
© wikipedia © obrienillustration / instagram

Ако Хенри Форд беше жив днес, той щеше да може да си купи около 79 сгради като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, който е петият най-висок небостъргач в САЩ.

Джон Рокфелер
© wikimedia © pixabay

А руският император Николай II би могъл да изгради около 25 квартала като „Москва Сити“.

Николай II Александрович
© wikimedia © depositphotos

Какво мислиш за най-богатите хора в историята, за които ти разказахме? А ти какво щеше да направиш, ако притежаваше техните пари? Разкажи ни в коментарите

Сподели статията във Facebook и покажи на всички, кои са били най-богатите хора в историята

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
25 нереално големи неща, които ще те накарат да се почувстваш малък

25 нереално големи неща, които ще те накарат да се почувстваш малък

Фотограф прави снимки на жени, преди и след като станат майки. Всичко е в очите им

Фотограф прави снимки на жени, преди и след като станат майки. Всичко е в очите им