in

ГотиноГотино ЛюбовЛюбов НевероятноНевероятно СладкоСладко СмяхСмях ПолезноПолезно

Историята на най-богатия човек в света, който отказа да плати откуп за собствения си внук

Един от първите милиардери в долари, определян като най-богатия човек в света, има драматична и изпълнена с противоречия история, а неговото скъперничество е легендарно

Когато чуеш думата “милиардер”, вероятно се сещаш за Джон Д. Рокфелер или Бил Гейтс. Името на Жан Пол Гети е по-малко известно в наши дни. През 60-те години на XX век той е определен като най-богатия човек в света. Гети е притежавал 80% от петрола в глобален мащаб. Петролният магнат е роден в много богато семейство и успява сам да спечели значителни авоари, а в края на живота си не оставя нищо на най-близките си.

Един от първите милиардери в долари, определян като най-богатия човек в света, има драматична и изпълнена с противоречия история, а неговото скъперничество е легендарно

Виж още: 10 от най-богатите хора в историята, които правят днешните милиардери да изглеждат бедни

Жан Пол Гети
© ASSOCIATED PRESS / East News

Родителите на Жан Пол Гети вярвали, че Бог дарява хората с богатство, ако те спазват правилата. Те отглеждат сина си по строг и авторитарен начин.

Първото дете на семейството умира, така че родителите на Гети му забраняват да общува със своите връсници. Майка му смята, че по този начин ще го предпази от инфекциозното заболяване, причинило смъртта на по-големия му брат. В същото време родителите му изрично демонстрират, че го обичат по-малко, защото не искат да страдат отново, ако загубят и него.

Жан Пол Гети вярвал в прераждането. Веднъж той вижда статуя на римския император Траян и решава, че двамата много си приличат. По-късно той казва: “Искам да повярвам, че душата на Траян живее в моето тяло и искам да постъпват така, както би постъпвал той.”

Въпреки възпитанието, дадено му от неговите родители, Гети не е смирен и религиозен, а е израснал суров и безскруполен. Това му струвало много, буквално. Баща му му отпуска унизително малко финансови средства и в завещанието си пише, че семейното богатство ще наследи съпругата му, а не неговият син.

Историята на най-богатия човек в света, който отказа да плати откуп за собствения си внук
© All the Money in the World / Imperative Entertainment

Когато Жан Пол Гети завършва Оксфорд, той решава да се присъедини към семейния бизнес. Баща му му дава заплата от 100 долара на месец

Виж още: Как се отглеждат успешни деца според майката на Илон Мъск

Първият си милион Гети прави, когато е на 23 години. Това е можело да се случи и по-рано, ако баща му беше отпуснал заема, който Жан Пол иска от него. Майка му също отказва да му заеме голяма сума пари.

През 1966 г. Книгата на Гинес нарича Жан Пол Гети най-богатия човек в света, според Forbes. Неговото богатство е оценено на 1,2 милиарда долара (около 9,1 милиарда долара според днешните стандарти).

Един от най-звестните цитати на Гети е: “Дълготрайните отношения с жена са възможни само ако си се провалил в бизнеса.” Той е бил женен 5 пъти и всяка от съпругите му била достатъчно млада, за да му бъде дъщеря. Според биографите му 4 от тях били девствени, когато се запознали с Гети.

Петата съпруга на милиардера, 29-годишната Тиодора Линч
© AP / East News

Петата съпруга на милиардера, 29-годишната Тиодора Линч, публикува през 2013 г. мемоарите си, озаглавени “Самотни заедно: Животът ми с Ж. Пол Гети” (Alone Together: My Life with J. Paul Getty).

От петте си брака Гети има 5 сина. Един от тях умира при операция на 12-годишна възраст. По това време баща му се намира в Европа. Той отказва да лети за Америка, защото бизнесът му не може да чака

През 1973 г. умира друг от синовете му, който Жан Пол смята за свой наследник. В това време един от по-малките му синове го съди, изисквайки по-голяма финансова подкрепа за себе си и братята си. Гети печели делото, но все пак увеличава финансите на синовете си, макар и не с толкова, колкото те искат.

Отново през 1973 г. е отвлечен 16-годишният му внук. Жан Пол Гети отказва да плати в продължение на 5 месеца искания откуп от 17 милиона долара. Той казва: “Имам 15 внуци, ако платя сега, веднага ще изложа останалите 14 на риск от отвличане.”

Жан Пол Гети III, внукът на милиардера, скоро след плащането на откупа
© AP / East News

Жан Пол Гети III, внукът на най-богатия човек в света, скоро след плащането на откупа.

Похитителите изпращат на Гети част от косата и ухото на внука му и намаляват исканията си до 3 милиона долара. Тогава милиардерът се съгласява да плати не повече от 2,2 милиона, от които 800 000 отпуска като заем на сина си (бащата на отвлеченото момче) с 4% лихва.

Когато Жан Пол Гети-младши се обажда на дядо, за да му благодари, че е платил откупа, той отказва да вдигне телефона

Филмът “Всичките пари на света” (All the Money in the World) е базиран на тези трагични събития.

Гети купува от един разорен херцог имението Сътън плейс в Англия и живее там сам (без да се брои охраната му). В дома му има 34 спални и 14 бани и той никога не кани някой от роднините си да го посети.

Сътън плейс днес
© Colin Smith / geograph

Имението Сътън плейс днес.

В по-късните си години Жан Пол Гети има много аристократични любовници, които живеят при него в Сътън плейс. Една от тях била Мери Тейсиер, далечна братовчедка на последния руски цар Николай II. Гети се радва на факта, че аристократка готви за него и задоволява желанията му.

Всички тези дами трябвало да подпишат договор, че ще се въздържат от всякакви финансови претенции спрямо Жан Пол. Едва след това той ги допускал да живеят в имението му

Виж още: 9 навици на милиардерите, които е добре да усвоиш

В същите тези години скъперничеството на най-богатия човек в света достига своя връх. Той преизползва канцеларските материали. Внимателно запазва и използва отново пощенските пликове, изтривайки старите адреси. Той има навика да пише отговорите на писмата в страничните полета на листа или от задната му страна и да ги изпраща обратно. Освен това разреждал лепилото с вода, така че човек можел да си измие ръцете с него.

Историята на най-богатия човек в света, който отказа да плати откуп за собствения си внук
© All the Money in the World / Imperative Entertainment

За да спести пари от централно отопление в имението си, Гети използвал няколко електрически печки в дневната

Но това не било всичко. Гостите му понякога използвали телефона в Сътън плейс, за да се обадят до Австралия или САЩ. Международните разговори не били евтини, затова Гети инсталира таксофон и така хората трябвало да си плащат, за да телефонират.

Веднъж гети води група приятели на киноложка изложба в Лондон. Той ги кара да се разхождат около сградата десетина минути, докато стане 17 ч., когато цената на билетите трябвало да бъде намалена наполовина.

Според американската данъчна администрация данъците на Жан Пол Гети в продължение на много години били не повече от 500 долара годишно.

Гети е бил истински пестелив и в своите покупки. Той напримр никога не си е купувал чорапи, по-скъпи от 1 долар

Виж още: 10 разлики между навиците на богатите и бедните, които обясняват много

На стари години Жан Пол страда от различни фобии. Страхува се да лети и да вдига телефона, мислейки, че нещо страшно ще изпълзи от него. Това е, което неговите секретарки са казвали на близките му, когато той не искал да говори с тях.

Гети на партито по случай неговия 8-ти рожден ден заедно с Триша Никсън, най-голямата дъщеря на президента на САЩ Ричард Никсън
© AP / East News

Гети на партито по случай неговия 8-ти рожден ден заедно с Триша Никсън, най-голямата дъщеря на президента на САЩ Ричард Никсън.

През 80-те години Жан Пол Гети използва експериментално лекарство, за да поддържа потентността си

В последното си интервю, което дава седмица преди да почине, му задават въпроса: “Какво още иска от живота най-богатият човек в света?”. Той отговаря: “Искам да продължа да правя бизнес.”

Когато Жан Пол Гети почива, семейството му, включително неговите синове и най-преданите му служители, не получават нищо. Лъвският пай от богатството му отива в музея в Малибу, което го прави най-богатия музей в света. Експертите оценяват активите му на 2,5 милиарда долара.

Говорител на новините прави следния коментар за смъртта на Гети: “Най-богатият, най-самотният и най-егоистичният човек в света умря днес. За 84-годишния си живот той никога не е давал нито стотинка за благотворителност.”

Какво мислиш за живота и делата на Жан Пол Гети? Може би най-шокиращият факт е, когато отказва да плати откуп за внука си. А теб кое от събитията те впечатли най-силно? Кажи ни в коментарите

Сподели статията във Facebook и покажи на всички историята на Жан Пол Гети, определян като най-богатия човек в света, който ценеше парите повече от всичко останало

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Как да разбереш, че някой те харесва - 9 сигурни признака

Как да разбереш, че някой те харесва – 9 сигурни признака

20+ реални снимки, които ще ти завъртят главата

20+ истински снимки, които ще ти завъртят главата