in

СмяхСмях ПолезноПолезно

Това е най-богатият човек, живял някога

Запознай се с Манса Муса, западноафриканският владетел на империята Мали от XIV век, смятан за най-богатия човек в света

Кой е най-богатият чоовек, живял някога? Не, не е Джеф Безос или Бил Гейтс. Не е и Карнги, нито Рокфелер, нито дори Август Цезар (макар че той всъщност е втори). Най-богатият човек на всички времена е бил толкова богат, че се предполага, че е сринал икономиката на цял Египет през Средновековието, когато само е минал през Кайро по своя път. Той похарчил толкова много злато, докато бил там, че обезценил стойността му. И въпреки това, вероятно не знаеш нищо за този човек.

Запознай се с Манса Муса, западноафриканският владетел на империята Мали от XIV век, смятан за най-богатия човек в света

Виж още: 10 фамилии, които управляват света и нашия живот

Той управлявал от 1312 г. до смъртта си през 1337 г. През това време натрупал толкова огромно състояние, че историците го определят като непонятно.

Малийската империя била богата благодарение на природните ресурси на Западна Африка. Земите им осигурявали не само огромни количества злато, но и мед, черупки от каури (използвани като валута от векове в някои части на Африка), подправки, муниста, сол и други луксозни стоки. Нейният владетел Манса Муса ѝ осигурява успех, като прави така, че всички да разберат за него.

Днес е невъзможно да се каже, дали богатството му не е било преувеличено от неговите съвременници. Има писмени сведения от пребиваването му в Кайро, както са ги разказали очевидци. Все пак обаче трябва да разглеждаме тези документи с известна критична мисъл. Учените днес смятат, че Муса I е притежавал богатство на стойност около 400 милиарда долара в съвременни измерения.

Черупки от каури
© Klaus Vartzbed / Shutterstock

И така, кой е Манса Муса, най-богатият човек в света?

Той е роден през 1280 г. в богатата Малийска империя. Той наследява трона, когато императорът Абу-Бакар абдикира от управлението през 1312 г., за да предприеме експедиция през Атлантическия океан, от която никога няма да се завърне.

Самият Муса I щял да предприеме легендарно пътешествие, което да осигури мястото му в историята – история, непозната добре извън Африка.

“Начинът, по който Западът вижда историята на Африка, често е през перспективата на атлантическата търговия с роби и колониализма”, казва Катлийн Берзок. Тя е куратор на изложбата “Керван от злато“. Тази изложба изследва първото глобално въздействие на средновековна Западна Африка.

Манса Муса - най-богатият човек в света
© Bibliotheque Nationale de France/Public Domain

Всъщност Мали е била богата и успешна империя още преди Муса I. В нея търговията, хората и идеите пътуват свободно през Сахара между Западна Африка, Близкия изток и дори Източна Азия

Простирайки се на 3200 км, нейнните територии обхващат сегашните държави Сенегал, Гамбия, Гвинея-Бисау, Кот д’Ивоар, Буркина Фасо, Мали, Нигер, Мавритания и Чад.

По време на управлението си Муса I разширява значително империята. Той включва в границите ѝ 24 града, включително Тимбукту, който бил важен образователен и търговски център. Там Муса I строи и големия си дворец, джамия и университет – последните две от които могат да бъдат видени и днес.

Големия дворец на Муса I в Тимбукту
© Carsten ten Brink / Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Муса I е амбициозен владетел, но именно природните богатства на империята осигуряват невъобразимото му богатство. Най-известно е златото, най-чистоото и най-ценното в света по това време.

“Манса Муса е владетел на държава, която включва в териториите си няколко големи златни мини”, казва Катлийн Берзок. “В описание на Малийската империя, написано на арабски по това време, се казва, че от всеки къс злато, добит от мините, се полага дял на владетеля.”, продължава тя.

На следващата страница историята на Муса I, най-богатият човек в света, продължава с още интересни факти

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Как щяха да изглеждат 15 известни личности като албиноси?

Как щяха да изглеждат 15 известни личности като албиноси?

Забавен тест, доказващ, че прозявката е заразна. Ще го издържиш ли?

Забавен тест, доказващ, че прозявката е заразна. Ще го издържиш ли?