in

12-те най-дълго живеещи животни. Някои от тях са от ерата на динозаврите

Ще ти разкажем за някои изумителни същества, някои от окоито са обитавали Земята, далеч преди човешкия вид да се появи. Това са 12-те най-дълго живеещи животни

В човешкия свят, когато направиш 90 години или повече, се смята, че се радваш на забележително дълголетие. Има обаче животни, при които 90 години си е направо бебешка възраст. Някои от тези същества живеят толкова дълго, че в наши дни се считат за живи вкаменелости, тъй като динозаврите са техни преки роднини. Виж кои са 12-те най-дълго живеещи животни на планетата.

Ще ти разкажем за някои изумителни същества, някои от окоито са обитавали Земята, далеч преди човешкия вид да се появи. Това са 12-те най-дълго живеещи животни

В края на статията те очаква и изненадващ бонус, който може да промени представите ти за живота.

Виж още: 12 изключително редки животни, за които не знаеш, че съществуват

1. Хатерии, над 110 години

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim McGlinchey (@travelling_with_my_nikon) on


Хатериите са малки влечуги, обитаващи Нова Зеландия. Може да изглеждат като гущери, но всъщност те са от различен животински род, който е пряко свързан с динозаврите, живели на земята преди повече от 200 милиона години. Макар днес видът да е застрашен, хатериите имат забележително дълъг живот. Някои от тях са достигали възраст от над 110 години!

2. Атлантически големоглав, над 149 години

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Young Pandas Bhutan (@youngpandasbhutan) on


Атлантическите големоглави са бавно растящ, дъголетен вид. Смята се, че достигат възраст от над 149 години, но днес са застрашени зарди прекомерния риболов.

3. Гуидак, 168 години

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bob Kronbauer (@bobkronbauer) on


Гуидакът е голяма соленоводна мида, обитаваща западния бряг на Северна Америка. Черупката й е сравнително малка, съпоставена с меката част на тялото, така че не може да се скрие изцяло в нея. Мидите гуидак са изключително продуктивни, като женските произвеждат над пет милиарда яйца през живота си. Това не е толкова изненадващо, като се има предвид, че най-старият открит гуидак е на възраст от 168 години.

4. Червен морски таралеж, около 200 години

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marina Cay (@marina_the_marine_biologist) on


Червеният морски таралеж може да бъде открит само в Тихия океан. Живее на скалисти брегове и избягва областите със силно вълнение. Телата на този вид са напълно покрити с бодли, които го предпазват, докато пропълзява през океана. Те остаряват изключително бавно и поради тази причина някои екземпляри могат да доживеят до 200 години.

5. Гренландски кит, 211 години

Гренландски кит, 211 години
© East News

Въпреки, че не са толкова известни, колкото синия кит, гренландските китове имат някои отличителни черти, които ги правят уникални. Първо те имат най-големите усти в животинския свят и второ – тези същества могат да живеят над 200 години. Това ги прави и най-дълго живеещите бозайници. Най-старият известен гренландски кит е на 211 години.

6. Риба кои, 226 години

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ᗰƖᑕƐᖇO ƘOƖ Fᗩᖇᗰ 🐟🇮🇹🇯🇵 (@micerokoifarm) on


Като цяло рибите кои живеят около 50 години, но представител на една тяхна разновидност, наречена Ханако е най-дълго живялата риба, регистрирана някога. Тя умира на 226 години и все още е загадка, на какво се дължи нейното дълголетие. Повечето хора са на мнението, че рибата просто се наслаждава на живота си, получава любов и грижа от собствениците си и възможността да плува в чистите води на японските планини.

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0

Comments

0 comments

Как изглеждат 12 от най-популярните актьори в реалния живот

Как изглеждат 12 от най-популярните актьори в реалния живот

10 оптични илюзии, които ще раздвижат мозъка ти

10 оптични илюзии, които ще раздвижат мозъка ти