Най-малките държави в света, за които дори не подозираш, че съществуват
in

ГотиноГотино ЛюбовЛюбов НевероятноНевероятно СладкоСладко СмяхСмях ПолезноПолезно

Най-малките държави в света, за които дори не подозираш, че съществуват

Това са най-малките държави в света. Някои от тях са по-малки дори от затънтено селце в Родопите

Науру
Науру

Науру

Площ: 21 кв. км
Население: 9 591 човека

Науру е най-малката независима република и най-малката островна държава на планетата. Държавата няма нито официален капитал, нито система за обществен транспорт. Пътищата на Науру, простиращи се на около 40 км, се използват от жителите на държавата само с техните лични превозни средства. Екологичните проблеми правят малката република изключително непопулярна сред туристите. Друг негативен рекорд, който Науру държи е броят на затлъстелите хора. Степента на затлъстяване в страната е 70%.

Княжество Себорга
Княжество Себорга

Княжество Себорга

Площ: 4,91 кв. км
Население: 312 човека

Тази микронация се намира на територията на Италия. Всъщност Княжество Себорга е едноименно селце в близост до френската граница. Непризнатата държава има армия, която се състои от трима души – министър на отбраната и двама граничари.

Република Молосия
Република Молосия

Република Молосия

Площ: 0,055 кв. км
Население: 7 души

Самопровъзгласилата се Република Молосия е микронация, основана от Кевин Бау. Тя се намира на територията на щата Невада в САЩ и е сред най-малките държави в света. Населението й се състои от самия г-н Бау, семейството му, 3 кучета, 1 котка и 1 заек. Република Молосия има свой химн, герб и национален флаг. В нея дори има смъртно наказание за особено тежки престъпления. Държавата издава собствени паспорти и има космическа програма. През май 2017 г. Република Молосия навърши 40 години.

Суверенен Малтийски орден
Суверенен Малтийски орден

Суверенен Малтийски орден

Площ: 0,012 кв. км
Население: 113 500 човека

Освен Ватикана, в Рим има и друга държава-джудже, която се нарича Суверенен военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, познат още и като Малтийски орден. Площта на държавата е 0,012 кв. км и заема три сгради, две от които са разположени в Рим, а третата – на остров Малта. Малтийският орден има собствена валута, печати, уебсайт, автомобилни номера и паспорти. Гражданите й имат право на безвизово пътуване в няколко страни по света. Суверенен Малтийски орден е единствената съвременна държава в света, където официален език е латинският.

Княжество Сийланд
Княжество Сийланд

Княжество Сийланд

Територия: 0,004 кв. км
Население: 27 човека

Непризнатата държава Княжество Сийланд е всъщност морска платформа, разположена на около 10 км от бреговете на Великобритания. Княжеството се управлява от самопровъзгласил се принц-регент и е най-малката от най-малките държави в света. Всеки, който поиска, може да бъде провъзгласен за граф, барон или дори херцог на територията на Княжество Сийланд. Титлите се предлагат за няколкостотин британски лири на уебсайта на държавата.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Този човек заснема най-красивия залез на филм

Този човек заснема най-красивия залез на филм

60 снимки зад кадър на твоите aлюбими филми. Вече няма да гледаш по същия начин на тях

60 снимки зад кадър на твоите любими филми. Вече няма да гледаш по същия начин на тях