in

ГотиноГотино НевероятноНевероятно СмяхСмях ПолезноПолезно

Топ 10 на най-великите империи в историята на света

Разбери кои са най-великите империи, съществували някога на Земята и колко голяма е била тяхната мощ

Топ 10 на най-великите империи в историята на света
© Anne S.K. Brown Military Collection, Brown University Library

В различните периоди от историята на човечеството голяма част от света е управлявана от империи. За да бъде считана за империя, определена територия или група държави, намиращи се под обща върховна власт, трябва да бъде управлявана от монарх или император. Някои от най-великите империи в света са просъществували хиляди години и са владеели територии, простиращи се на милиони квадратни километри.

Разбери кои са най-великите империи, съществували някога на Земята и колко голяма е била тяхната мощ

Виж още: 10 мистериозни археологически открития, за които все още няма обяснение

10. Праведният халифат (Рашидунски халифат)

Праведният халифат (Рашидунски халифат)
© Wikimedia Commons

Праведният халифат е покривал над 7 милиона квадратни километра територия – почти 6% от цялата земна суша.

Тази империя започва след смъртта на пророка Мохамед през 632 г. сл. Хр. Тогава между последователите му възниква конфликт кой да управлява неговите земи, докато семейството на пророка подготвя погребението му.

Въпреки че е била халифат или религиозно управлявана империя, завоюваните народи с други религии не са били репресирани спрямо своята вяра. Те са имали правото да изповядват своята религия, стига да плащат данъците си на халифата.

9. Португалска империя

Португалска империя
© Wikimedia Commons

Португалската империя е първата глобална империя в историята. Тя заема над 5 милиона квадратни километра или 4% от земната суша. Португалската империя е също така и най-дългогодишната модерна европейска колониална империя.

Португалската империя започва съществуването си с превземането на Сеута през 1415 г. и завършва през 1999 г. с предаването на Макао. Най-ценната колония, Бразилия, печели независимостта си през 1822 г.

След войната през 1974 г. за сваляне на режима правителството на Португалската империя признава независимостта на всички свои колонии, с изключение на Макао. То е върнато на Китай през 1999 г.

8. Абасидски халифат

Абасидски халифат
© Wikimedia Commons

Абасидският халифат обхваща над 11 милиона квадратни километра или повече от 7% от земната суша. През 750 г. населението на империята е неизвестно, а за столица се счита град Багдад.

Въпреки че населението на Абасидския халифат е неизвестно, той просъществува от 750 до 1258 г. и запада едва с издигането на власт на турската армия.

7. Омаядски халифат

Омаядски халифат
© Wikimedia Commons

Омаядският халифат заема над 13 милиона квадратни киломатра или над 8% от земната суша. В империята живеят 62 милиона души между 720 и 750 г. или близо 30% от световното население.

Вторият ислямски халифат е основан в Арабия след смъртта на пророка Мохамед. Родът на Омаядите произхожда от Мека, но те избират Дамаск за своя столица. Името на халифата идва от прадядото на първия омаядски халиф, управлявал между 661 и 750 г.

Класацията на най-великите империи в историята на света продължава на следващата страница

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
11 характеристики на Бурдж ал-Араб, които го правят уникален

11 характеристики на Бурдж ал-Араб, които го правят уникален

11 държави, които промениха имената си и колко им струва това

11 държави, които промениха имената си и колко им струва това