© Shutterstock.com
in

Настръхнала кожа – на какво се дължи и как да се справиш с нея

Ще ти разкрием какви са причините, водещи до настръхнала кожа и какво да направиш, за да се отървеш от това досадно състояние

През летните месеци, когато носим предимно леки дрехи, някои хора се сблъскват с досадния проблем на настръхнала кожа по ръцете и бедрата. Научното название на това често срещано кожно състияние, известно още като “гъша кожа”, е кератоза пиларис. Въпреки, че няма опасни последствия, нито е заразна, настръхналата кожа може да бъде доста досадна. Също така, ако не се лекува, може да се влоши с течение на времето.

Ще ти разкрием какви са причините, водещи до настръхнала кожа и какво да направиш, за да се отървеш от това досадно състояние

Виж още: 9 тайни за красива кожа, които трябва да знаеш

1. Не приемаш достатъчно мазнини

Не приемаш достатъчно мазнини

Когато се опитваш да поддържаш стройна фигура, първото нещо, което изключваш от менюто си са мазнините. Всъщност обаче липсата на някои здравословни мазнини може да доведе дори до допълнителни килограми. Когато тялото ти не получава достатъчно важните омега 3 и омега 6 мастни киселини, това може да причини възпаление на кожата, правещо наастръхналите издатини по-видими.

Какво да правиш? Опитай да ядеш повече храни, могати на мастни киселини. Диетолозите препоръчват да включиш в менюто си дива (не отглеждана във ферма) риба и яйца от свободни кокошки.

2. Използваш груби ексфолианти за тяло

Използваш груби ексфолианти за тяло

Ежедневното екфолиране може да ти помогне да се справиш с гъша кожа. Грубите ексфолианти обаче могат да влошат състоянието. Те могат да раздразнят кожата, причинявайки сърбеж и белене.

Какво да правиш? Вместо да използваш екфолианти с едри частици с неправилна форма, опитай леко да масажираш кожата си с луфа или пемза.

3. Взимаш горещи душове

Взимаш горещи душове
© Depositphotos.com, © Shutterstock.com

Горещите душове сами по себе си няма да причинят настръхнала кожа, но прекалено дългото излагане на гореща вода може да влоши състоянието. Твърде дългият душ премахва естественото омазняване на кожата, оставяйки я суха и раздразнена.

Какво да правиш? Съкрати времето под душа и внимателно подсушавай кожата си, за да предотвратиш раздразнението.

На следващата страница ще ти разкрием още 3 всекидневни навици, които могат да причинят настръхнала кожа и какви са начините да се справиш с това неприятно кожно състояние

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
10 популярни градове, които могат да бъдат опасни за туристите

10 популярни градове, които могат да бъдат опасни за туристите

Кученца спасяват изоставено бебе, гушкайки се в него

Кученца спасяват изоставено бебе, гушкайки се в него