in ,

ГотиноГотино ЛюбовЛюбов НевероятноНевероятно СладкоСладко СмяхСмях ПолезноПолезно

Не вярвай на очите си! Този тест ще ти покаже защо

Не вярвай на очите си! Отдели няколко секунди и направи този бърз тест, за да разбереш защо

Периферното ти зрение е част от общото зрително, което е около 190 градуса. Това обаче е далеч от перфектното и понякога ни кара да виждаме неща, които всъщност не съществуват. Ето защо ти предлагаме да направиш този бърз и много любопитен тест за зрението, който ще ти докаже едно – не вярвай на очите си.

Не вярвай на очите си! Отдели няколко секунди и направи този бърз тест, за да разбереш защо

Виж още: Тест за остро зрение – открий кой триъгълник е в различен цвят

Това, което трябва да направиш, е да се съсредоточиш върху кръста в кръста между двете снимки, без да отделяш поглед от него. Постепенно ще забележиш, как добре познатите лица на тези популярни личности започват да се превръщат в чудовища.

Лицата, започнаха да се изкривяват, нали? И колкото по-дълго гледаш в кръста в средата, толкова по-голямо става изкривяването. Защо се случва това? Ще ти обясним всичко стъпка по стъпка.

Има зона в ретината ти, която се нарича жълто петно. Тази зона съдържа най-голям брой рецептори в цялата очна ябълка, благодарение на които можеш да видиш по-ясно дадена област. Нека наречем тази зона основно зрително поле. То обхваща около 10% от целия диапазон на нашето зрение и показва върху какво сме съсредоточили погледа си.

В този случай основното ти зрително поле остава празно. В него има само тъмна зона с бял кръст. Мозъкът ти се опитва да вземе информация от други източници, разположени извън основното зрително поле. В теста, който ти показахме – редуващи се снимки на популярни личности вляво и вдясно. Тези източници обаче се оказват не особено “надеждни” и мозъкът се опитва да ги комбинира в едно изображение. Също така мозъкът ти се опитва да обработва информацията за много кратък период от време, тъй като снимките се сменят бързо. В резултат на това способността за разпознаване на лица се губи и мозъкът просто обединява различни различни характеристики от различни лица в едноцяло. Това е причината, поради която в крайна сметка мислиш, че виждаш “чудовища”.

Ето защо ти казваме едно – не вярвай на очите си! Не и на 100% 😉

Приемаш ли, че зрението не винаги ни дава пълната информация или винаги вярваш на това, което виждаш? Кажи ни в коментарите

Сподели тази статия във Facebook и покажи на приятелите си този любопитен тест за зрението

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
15+ забавни илюстрации, доказващи, че на света има два типа хора

15+ забавни илюстрации, доказващи, че на света има два типа хора

17 мотивиращи цитати, които ще те вдъхновят за успех

17 мотивиращи цитати, които ще те вдъхновят за успех