Рисунка на грекопитек. Учените предполагат, че това може да е най-старият хоминид, откриван някога © Асен Игнатов, Национален природонаучен музей - БАН
in

ЛюбовЛюбов СмяхСмях

Първият човешки вид се заражда в България, а не в Африка. Костни вкаменелости на 7.2 милиона години свидетелстват за това

Нови открития сочат, че не Африка, а България е мястото, от което тръгва човешката цивилизация

Първият човешки вид, който еволюира до съвременния човек, може би се е появил в Европа, а не в Африка, която беше най-широко посочваната локация за произхода на нашите предци.

Международен екип от учени представи две независими проучвания. Те показват, че еволюционният процес на разделяне между шимпанзетата и човешкия вид започва в България и Гърция, а не в Източна Африка

Виж още: Учени мислят, че са открили Изгубения град на Атлантида

Техните открития се базират на две костни вкаменелости. Фосилите са открити в България и Гърция и датират от преди 7,2 до 7,1 милиона години.

Преди това се е смятало, че първият човешки вид и шимпанзетата са се разделили преди между 7 и 5 милиона години в Африка.

Според учените новооткритите костни вкаменелости разказват нова, различна история за началото на човешката еволюция

И двете вкаменелости са изследвани с помощта на най-съвременната компютърна томография, което позволява на учените да разгледат вътрешните им структури.

Направените констатации показват, че зъбите са разтопени по начин, характерен за ранните човешки видове Ардипитекус и Австралопитек. Към тях принадлежи и най-известният маймуночовек Люси. Едната кост е челюстна и има особености в зъбните корени. Те приличат по-скоро на тези на човек, отколкото на древно шимпанзе.

Това поражда вероятността костните вкаменелости да принадлежат на първия човешки вид, открит досега и голямото разделяне между шимпанзета и човешки видове да се е случило извън Африка

Преден кътник на грекопитек от преди 7,24 млн. години, открит на територията на България
Преден кътник на грекопитек от преди 7,24 млн. години, открит на територията на България © Волфганг Гербер, Университет в Тюбинген

Учените твърдят, че промените в околната среда причиняват подобни отклонения от вида. Ето защо използвайки геоложки анализ, те разглеждат тогавашните условията от Сахара до Средиземно море. Анализът показва, че пустинята се е разпростирала далеч в Южна Европа. Тя е създавала бариера между Африка и местата, където е открит най-старият човешки вид – грекопитек.

Новите открития са посрещнати със скептицизъм, защото по-голямата част от досегашните данни за вкаменелости предполагат, че първият човешки вид се е появил в Африка и е мигрирал навън

Долна Челюст на грекопитек от преди 7,175 млн. години, открита в Гърция
Долна Челюст на грекопитек от преди 7,175 млн. години, открита в Гърция © Volfgang Gerber, Universitet v Tyubingen

Според Джеймс Коул, старши преподавател по археология в Университета в Брайтън, Великобритания, твърдението, че грекопитекът е потенциално първият известен човешки вид, е смело, но все пак забележително.

“Това със сигурност не е невъзможно. Проучванията през последните 5 години по отношение на еволюцията на човешкия вид са абсолютно феноменални. Вероятно това, което ни показват, е че не знаем ужасно много неща.”

Коул казва, че според проучванията има връзка между Африка и Европа. Пустинята между тях създава преграда, разделяща населенията и предизвикваща появата на нов вид.

“Изводът от проучванията е, че сме се фокусирали прекалено върху Източна Африка като място на произход на първия човешки вид. Може би този фокус трябва да бъде разширен малко повече, отколкото бяхме готови да направим в миналото. Това не означава, че Източна Африка не е мястото на произход, но трябва да обърнем внимание и на Близкия изток и Европа.”

В имейл интервю, авторът на новите проучвания Мадлийн Боум казва, че не се съмнява в присъствието на ранни човешки видове в Африка, но той казва:

“Първият човешки вид е открит в България и Гърция. Това е фактът, който представяме.”

Рисунка на грекопитек. Учените предполагат, че това може да е най-старият хоминид, откриван някога
Рисунка на грекопитек. Учените предполагат, че това може да е най-старият хоминид, откриван някога © Асен Игнатов, Национален природонаучен музей – БАН

“Не само имаме свидетелства за грекопитек на много точна възраст, но и предоставяме напълно нов механизъм, обясняващ разделянето на шимпанзета и човешки вид.”

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
10 от най-лошите професии в историята човечеството

10 от най-лошите професии в историята човечеството

Стюардеси помагат при раждане по време на полет

Стюардеси помагат при раждане по време на полет