in

НевероятноНевероятно ПолезноПолезно

10 наскоро открити планети като Земята

Нека разгледаме някои наскоро открити екзопланети като Земята, които имат големи шансове да се окажат обитаеми

Пътуването в Космоса и възможността да населим друга планета винаги са вълнували човечеството. Въпреки всички технологични достижения, все още не сме намерили друга планета, която да наречем свой дом. Ние обаче ще ти покажем някои наскоро открити планети като Земята, които наистина напомнят на нашия единствен все още дом в Космоса.

Нека разгледаме някои наскоро открити екзопланети като Земята, които имат големи шансове да се окажат обитаеми

Виж още: Бъз Олдрин разкри нещо изумително за пътуването си до Луната…

1. Тийгардън Стар b

Teegarden’s Star b
© NASA

Тази планета орбитира в обитаемата зона на нейната звезда. От юли 2019 г. това е планетата с най-големи шансове да се окаже обитаема, въз основа на индекса за прилика със Земята. Този индекс е разработен, за да сравнява доколко една планета или спътник наподобяват родната ни планета. Според този индцекс Teegarden b наподобява Земята на 95%.

2. TRAPPIST-1e

TRAPPIST-1e
© NASA

Тази екзопланета с размера на Земята се намира на около 40 светлинни години от нас. Според индекса за планетарна обитаемост TRAPPIST-1e е третата планета в класацията на потенциалните обитаеми светове. Нейната прилика със Земята е изчислена на 95%.

3. TRAPPIST-1d

TRAPPIST-1d
© NASA

TRAPPIST-1d също са потенциално обитаема. Смята се, че тази планета има температура, много подобна на земната и дори е възможно да има атмосфера, океани и дори ледници. Учените смятат, че тази планета наподобяват Земята на 89%.

4. Кеплер-438b

Кеплер-438b
© NASA

Около звездата Кеплер-438 орбитира планета, открита от космическия кораб Кеплер на НАСА. Учените спекулират, че на повърхността ѝ е възможно да има вода в течен вид. Някои изследвания обаче сочат, че планетата има силни радиационни излъчвания от нейната звезда на всеки 100 дни, което може да се окаже пречка за възникването на живот. В момента тази планета се счита за 88% подобна на Земята.

5. Проксима Кентавър Б

Проксима Кентавър Б
© NASA

Тази планета обикаля около звездата Проксима Кентавър, която е най-близката звездна система до нашата. Тази планета се намира в обитаемата зона около нейната звезда, където при подходящи плнаетарни условия и атмосферни свойства, е възможно да съществува течна вода.

Продължи на следващата страница, за да видиш и останалите планети като Земята, които един ден биха могли да бъдат нашия следващ дом в Космоса.

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0

Comments

0 comments

15 от най-типичните националности туристи и как да ги разпознаеш

15 от най-типичните националности туристи и как да ги разпознаеш

15+ снимки, които ще заблудят всеки на пръв поглед

15+ снимки, които ще заблудят всеки на пръв поглед