Коя позиция на сън е най-подходяща за намаляване на болките в гърба
in

Коя позиция на сън е най-подходяща за намаляване на болките в гърба

Изготвихме лесно ръководство, което ще ти покаже правилната позиция на сън, за да се справиш с болките в гърба

Около 80% от хората поне веднъж в живота си са страдали от болки в гърба. Независимо, дали се бориш с това сега или искаш да вземеш превантивни мерки, твоята позиция на сън е от ключово значение за справянето с този проблем.

Изготвихме лесно ръководство, което ще ти покаже правилната позиция на сън, за да се справиш с болките в гърба

Виж още: 14 лесни рецепти за здравословна закуска, които трябва да знаеш

1. При болки във врата и горната част на гърба

При болки във врата и горната част на гърба
© brightside

Как тази позиция на сън ще ти помогне?

Спането по гръб помага теглото ти да се разпредели равномерно върху всяка част на тялото. По този начин оказваш по-малко натиск върху конкретните зони на врата и горната част на гърба. Тази позиция също така помага за правилна стойка на гръбнака и вътрешните органи.

Важното тук е да добавиш възглавница, която да поддържа врата ти и друга под коленете си. Това ще помогне да запазиш естествената извивка на гръбнака.

2. При болка по целия гръбнак

При болка по целия гръбнак
© brightside

Как ще ти помогне тази позиция на сън?

Тази позиция е добра за хората, които са свикнали да спят по корем и им е трудно да заспят по друг начин. Добави възглавница под корема и долната част на таза. Увери се, че е достатъчно тънка, не по-дебела от 7-8 см. По този начин ще можеш да заспиш, докато поддръжката на възглавницата в коремната област спомага намаляването на натиска в гърба. Не усещаш подобрение? Опитай се да махнеш възглавницата под главата си.

3. При болка в долната част на гърба

При болка в долната част на гърба
© brightside

Как ще ти помогне тази позиция?

Когато спиш настрани, гръбнакът ти се извива в неестествена позиция, добавяйки неестествен натиск в долната част на гърба. В този случай е най-добре да повдигнеш колене леко нагоре и да поставиш между тях възглавница. По този начин ще избегнеш напрежението в долната част на гърба и ще спомогнеш гръбнака да запази естествената си извивка.

Виж още: 8 сутрешни навици, от които трябва да се октажеш веднъж за винаги

4. При болка в кръста

При болка в кръста
© brightside

Как помага тази позиция?

Ако страдаш от болки в лумбалната област, разположена в долната част на гърба, сънят в тази позиция може да бъде решение на проблема. По този начин ще разтегнеш кръста и ще елиминираш възможността за напрежение в него. Постави няколко възглавници по протежението на гърба и врата си, за да създадеш достатъчно упора и да постигнеш естествена извивка. За допълнителен комфорт, постави няколко възглавници и под коленете и стъпалата си.

5. При болка в прешлените

При болка в прешлените
© brightside

Как ще ти помогне тази позиция на сън?

Прешлените се свързват помежду си чрез междупрешленни хрущялни дискове, връзки и стави. Ако някой от тези гръбначни дискове се е отдръпнал от естествената си позиция, това ще те накара да почувстваш болка в тази област. Опитай да спиш в тази поза, която позволява разширяване на пространтвото между прешлените и спомага наместването им в естествени позиции. Огъвайки торса си по този начин, ще намалиш натиска върху прешлените и нервите, облекчавайки болките в гърба.

Да промениш начина си на сън не е лесно. Състави си план на действие

Да промениш начина си на сън не е лесно. Състави си план на действие
© brightside

Вероятно смяташ, че е трудно да смениш начина на сън, с който си свикнал години наред, и това е точно така, но само първите няколко нощи. След като се събудиш без болка в гърба и с напълно възстановени сили, ще се увериш, че си намерил правилната позиция на сън и няма да искаш да я промениш за нищо на света.

Ако ти е трудно да избереш позиция на сън, която ще ти помогне за твоя проблем, изпробвай всяка от изброените за няколко нощи. Накрая сравни резултатите и така ще се спреш на най-подходящата за теб.

Какво мислиш, ще изпробваш ли някоя от позициите на сън, които ти препоръчахме? А какъв е твоят трик за пълноценен сън? Разкажи ни в коментарите и сподели твоя опит, ако сме успели да ти помогнем

Сподели статията във Facebook и помогни на твоите приятели да намерят правилната позиция на сън

коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0

Comments

0 comments

10 популярни епични филми, които измениха историята

10 популярни епични филми, които измениха историята

20 сладки животни, които ще те усмихнат до ушите

20 сладки животни, които ще те усмихнат до ушите