7 основни правила за етикет, които повечето от нас нарушават
in

7 основни правила за етикет, които повечето от нас нарушават

Бихме искали да насочим вниманието ти към някои често пренебрегвани основни правила за етикет, които би било добре всеки да спазва

Разбиранията за добри маниери по света са толкова различни, колкото и хората, които ги проявяват. Ескимосите например се поздравяват, потърквайки носовте си. За японците е задължително да свалят обувките си, когато влизат в нечий дом. Докато в тайланд се смята за неприлично да показваш подметките на обувките си. Независимо от това има някои основни правила за етикет, които е добре всеки да спазва, без значение от каква националност е и на кое място от света се намира. В края на краищата живеем в общество и е хубаво всички ние да имаме добри маниери, за да бъде животът ни по-приятен!

Бихме искали да насочим вниманието ти към някои често пренебрегвани основни правила за етикет, които би било добре всеки да спазва

Виж още: 9 навици на милиардерите, които е добре да усвоиш

1. Носенето на чанта

Носенето на чанта
© julesjuliejuliet/instagram

Смартфоните стават все по-големи и носим със себе си все повече устройства. Ето защо едва ли има човек, който да не е мислил за някаква чанта, в която би могъл да носи техниката си. А ние ще ти разкажем как да носиш правилно чантата си.

  • Добре е винаги да носиш чантата си в лявата ръка или на лявото рамо, за да е свободна дясната ти ръка, когато се наложи да се здрависаш с някого.
  • За кавалерите не е прието да носят чантите на дамата до тях, колкото и да я обичат. Това, разбира се, не важи за тежки пазарски или пътни чанти.
  • Не оставяй чантата си на масата или на пода до теб в ресторант. Закачи я на стола или на закача, ако има такава.

2. Проявата на уважение във фитнеса

Проявата на уважение във фитнеса
© aliceinrunderland88/instagram © elyasbinyahya/instagram

Да, фитнесът не е бална зала или лъскав офис. Това обаче не означава, че трябва да правиш каквото си поискаш, без да се съобразяваш с другите. Във фитнеса има определени правила, които е добре да спазваш.

  • Това, че закъсняваш за групова тренировка, не означава, че трябва да проправиш грубо пътя си през всички, за да стигнеш до любимото си място. Вината за закъснението ти е само твоя, затова е добре да се съобразиш с това и да заемеш първото възможно място, без да пречиш на останалите.
  • Когато приключиш с уредите с тежести, е добре да ги оставиш обратно на минималното тегло. По този начин следващият човек, който ще ги използва, няма да се нарани, ако започне да прави упражнения, без да погледне заредените тежести. Повярвай ни, това се случва!
  • Използвай хавлия, за да избърсваш потта си от всички уреди, които ползваш.

3. Поведението на обществени места

Поведението на обществени места
© Depositphotos

Живеем в общество и това означава, че е добре да следваме определени правила. Когато се намираме сред хора и не сме в комфорта на дома си, трябва да се съобразяваме с това и да спазваме определени правила.

  • На този свят има 3 типа хора – такива, които идват по-рано, такива, които идват навреме и такива, които закъсняват. Ако не си от първия тип, определено ще ти се наложи да преминеш през някого, когато ходиш на кино или театър например, докато стигнеш до твоята седалка. Единственият правилен начин да го направиш е с лице към хората, през които преминаваш, а не да им обръщаш гръб.
  • Ако си от първия тип, добрият етикет предполага да пуснеш хората до мястото им. В този случай е прието да се изправиш, а не да стоиш на мястото си. За хората е по-неудобно да преминават през краката ти, докато стоиш на седалката. Изправи се и ги улесни да стигнат до своето място.
  • Говоренето на обществени места. Избягвай да говориш по телефона, да коментираш какво се случва пред теб или да разговаряш със съседа по седалка в киното, театъра или на концерт. Последните 2 са приемливи на по-шумни събития като спортен мач, но трябва да се въздържаш от това да крещиш груби неща на играчите. Хората ходят на подобни събития с една основна цел – да се насладят на преживяването. Не им пречи да го правят!

На слдващата страница ще ти покажем още основни правила за етикет и добри маниери, които е добре всички ние да следваме, за да бъде животът ни по-приятен

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
20+ снимки, показващи как изглежда времето

20+ снимки, показващи как изглежда времето

18 снимки, които ще променят представата ти за света и Вселената

18 снимки, които ще променят представите ти за света и Вселената