7 основни правила за етикет, които повечето от нас нарушават
in

7 основни правила за етикет, които повечето от нас нарушават

Бихме искали да насочим вниманието ти към някои често пренебрегвани основни правила за етикет, които би било добре всеки да спазва

4. Отговорите на покани

Виж още: 9 психологически факти, които не знаем за себе си

Отговорите на покани
© Freepik

Има два типа покани – “Отговори, ако няма да присъстваш” и “RSVP”. И в двата случая се изисква отговор, ако искаш да бъдеш възпитан човек или да бъдеш поканен отново на дадено събитие в бъдеще.

  • Ако поканата казва “Отговори, ако няма да присъстваш”, трябва да отговориш само ако със сигурност не мислиш да присъстваш на събитието. В противен случай домакинът ще разчита на теб и отсъствието ти би го разочаровало.
  • “RSVP” (“respondez s’il vous plait”, от френски френски – “моля отговорете”), от друга страна означава, че трябва да пишеш или да се обадиш на домакина, за да потвърдиш присъствието си на събитието. За предпочитане е това да се случи в указания период от време. Домакинът трябва да знае колко точно хора ще дойдат. Това е важно, за да успее да се приготви с необходимото количество храна, напитки и т.н.

5. Маниерите на маса

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Morgan Lockyer (@morganlockyer) on


В наши дни отделяме голямо внимание на храната и храненето. Ето защо е добре да спазваме определени правила на масата.

  • Използването на платнена салфетка може да изглежда твърде лесно и елементарно. Има обаче някои основни правила, които трябва да се спазват. Ако трябва да станеш от масата за известно време, остави салфетката на стола. За останалите хора на масата няма да бъде особено приятно да я гледат, докато те няма. Можеш да я оставиш на масата, когато приклщючиш с яденето, но не трябва да я слагаш в чинията. Това ще бъде знак за сервитьора, че може да отнесе чинията ти.
  • Ако искаш да си починеш от храненето, постави вилицата в чинията си. Когато има повече прибори и не си сигурен от къде да започнеш, стартирай с най-външните. След това следвай реда отвън навътре.
  • Един неудобен момент, кгоато отидеш на вечеря, е да видиш на масата скариди или фъстъци например и ти да си алергичен към тях. За да избегнеш подобна ситуация, винаги уведомявай домакина за храните, които не обичаш или не можеш да ядеш поради здравословни проблеми. Това ще спести неудобството на теб и на хората, които са те поканили на гости.

Продължи към следващата страница, където ще ти покажем още основни правила за етикет и добро възпитание, които всеки от нас трябва да спазва

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
20+ снимки, показващи как изглежда времето

20+ снимки, показващи как изглежда времето

18 снимки, които ще променят представата ти за света и Вселената

18 снимки, които ще променят представите ти за света и Вселената