in

НевероятноНевероятно

13 предмети от миналото, които трудно ще отгатнеш за какво служат

Колекция от твърде странни предмети от миналото, чието предназначение съвременните хора трудно могат да разберат

Неправилно е да се мисли, че хората в миналото са били по-малко изобретателни от нас днес. Въображението им е било достатъчно богато, за да създават всевъзможни неща, които да им бъдат полезни в ежедневието. Има обаче някои предмети от миналото, които изглеждат толкова странно, че трябва да положиш много усилия, за да отгатнеш евентуалното им предназначение.

Колекция от твърде странни предмети от миналото, чието предназначение съвременните хора трудно могат да разберат

Виж още: Лицата на предците ни, както никога не си ги виждал

13. Ваза за кола

Ваза за кола
© weavves / Reddit

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Perfection (@perfection_carvase)


Напомня ли ти този предмет на стъклен рог за вино? Да, но той всъщност има въсмем различно предназначение. Тоа е ваза за цветя, която да се използва в автомобил. Цветята служели не само като декорация за интериора, но и като естествен освежител на въздуха.

Вази като тази могат да бъдат намерни в коли, произведени през първата половина на XX век, а някои хора ги използват и до днес.

12. Коктейлни клечки за многократна употреба

Коктейлни клечки за многократна употреба
© PerceptionOfDoors / Reddit

Този миниатюрен голф стик служи като коктейлна клечка, но за разликата от съвременните пластмасови, той може да се използва многократно. Своеобразните пипала в края му се използвали, ако човек иска да извади маслина или череша от коктейла си, без да се налага да пъха пръсти в него.

11. Устройство за набиране на телефон с шайба

Устройство за набиране на телефон с шайба
© dmford1987 / Reddit

Днешните млади може би дори не са виждали телефон с шайба. По-възрастните обаче вероятно са използвали тези „древни“ устройства. Колкото до това ретро приспособление, то се поставя в края на писалка или молив и улеснява този, който предпочита да не набира номера с пръсти (например дама с изящен маникюр).

10. Механичен калкулатор

Механичен калкулатор
© cov3rman / Reddit

Този кръгъл механичен калкулатор, наречен Optima, улеснява сложните сметки. Той е пуснат на пазара в Германия през 1900 г.

9. Кука и щипка за лед

Кука и щипка за лед
© CharityJai / Reddit

Преди домашният хладилник да навлезе в масова употреба, производството и доставка на лед е било цяла индустрия. Той бил събиран през зимата от повърхността на езерата и след това поставян в специални ледници. Там се съхранява целогодишно и се доставя до клиентите под формата на блокове.

Куката, която виждаш на снимката, е използвана както за разбиване на леден къс от блока, така и за пренос на отделените парчета, без да се налага да бъат докосвани с ръце.

На следващата страница ще ти покажем още странни предмети от близкото минало, което предназначение трудно можеш да отгатнеш

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Защо хората променят телата си?

Защо хората променят телата си?

9 житейски правила, които богатите спазват, а бедните смятат за глупави

9 житейски правила, които богатите спазват, а бедните смятат за глупави