in

ГотиноГотино НевероятноНевероятно СмяхСмях

9 психологически факти, които не знаем за себе си

Ще ти разкажем някои любопитни психологически факти, разкриващи защо правим някои неща в ежедневието си, понякога дори без да съзнаваме

Често ли ти се случва да задържиш вратата отворена за друг човек? А какво мислиш за паркирането на колата в близост до друга кола на полупразен паркинг? Това са неща, които правим подсъзнателно, но те имат своято научно обяснение с някои интересни психологически факти.

Ще ти разкажем някои любопитни психологически факти, разкриващи защо правим някои неща в ежедневието си, понякога дори без да съзнаваме

Виж още: 9 всекидневни навици, които имат най-щастливите хора, които познаваш

9. Когато шофираме в непозната местност, обикновено намаляваме или спираме звука на радиото

Когато шофираме в непозната местност, обикновено намаляваме или спираме звука на радиото
© depositphotos

Представи си как шофираш за важна среща и трябва да минеш през непознат район. Има голяма вероятност да спреш да говориш с другите пътници в колата, ако има такива, да намалиш звука на радиото или дори напълно да го изключиш и да се съсредоточиш изцяло върху пътя, за да не се загубиш.

Професор от катедрата по психология и изучаване на мозъка в университета „Джонс Хопкинс“, д-р Стивън Янтис, доказва, че в моменти, когато фокусираме вниманието си в слушане, сме по-малко възприемчиви към визуалната информация, която мозъка получава. Това е причината, поради която много често се налага да изключваме фоновия шум, когато трябва да се съсредоточим, например да не изпуснем завоя, докато шофираме.

8. Жестикулираме, докато говорим

Жестикулираме, докато говорим
© Warner bros.

Ако ръцете ни не са заети с нещо по време на разговор, обикновено започваме активно да жестикулираме. И това е съвсем нормално.

Професор Андрю Бас от университета „Корнел“ установява по време на своите изследвания, че инстинктът да жестикулираме по време на разговор е част от нашата еволюция.

Учените проследяват развитието на невронните мрежи в мозъка, отговорни за това да жестикулираме, докато говорим. Те откриват, че социалните сигнали, които използват птиците и бозайниците (в това число и хората), водят началото си още от задния мозък на рибите. Ето защо връзката между речта и жестовете има еволюционен произход.

7. Предпочитаме да паркираме колата си близо до друга кола, дори и на полупразен паркинг

Предпочитаме да паркираме колата си близо до друга кола, дори и на полупразен паркинг
© depositphotos

Това поведение се обяснява с факта, че хората са социални същества. Свикнали сме да следваме останалите и затова при нормална ситуация автоматично паркираме колата си близо до единствения друг автомобил на паркинга.

Роб Хендерсън, научен сътрудник в Йейлския университет, анализира различни изследвания по тази тема и очертава няколко причини, поради които хората предпочитат да следват тълпата.

Една от тях е, защото броят на продуктите и услугите, които ни се предлагат, не спира да расте. Нямаме достатъчно време да тестваме всички и затова предпочитаме да използваме неща, които вече са тествани и одобрени от мнозинството. Това е и причината в рекламите много често да чуваме твърдението, че този продукт се препоръчва от 9 от 10 експерти. Ето един начин, по който се опитват да ни подтикват да следваме тълпата.

На следващата страница ще продължим с любопитните психологически факти, обясняващи някои характерни черти на човешкото поведение

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
20 идеални снимки, които ще погъделичкат перфекциониста в теб

20 идеални снимки, които ще погъделичкат перфекциониста в теб

Тест за остро зрение - открий кой триъгълник е в различен цвят

Тест за остро зрение – открий кой триъгълник е в различен цвят