Фотограф заснема руски ловци на останки от мамути © Amos Chapple/RFE/RL
in

НевероятноНевероятно

Фотограф заснема руски ловци на останки от мамути

В Сибир има множество останки от мамути и някои хора изкарват прехраната си, като ги откриват и продават за хиляди долари

Емос Чапъл пътува до дивото сърце на Сибир, за да заснеме тези ловци на останки от мамути, наричащи себе си “тускари” (от английската дума за бивни).

© Amos Chapple/RFE/RL

Учените смятат, че мамутите са процъфтявали в Сибир до преди около 12 000 години, когато затоплянето на климата ги е унищожило. Но и до наши дни се намират множество останки от древните зверове и някои хора плащат сериозни пари, за да се сдобият с тях

© The Guardian

Методите на търсачите на останки от мамути са спорни. Те използват разрушителни практики, като изстреване на водни струи под високо налягане в скалите. Това изпраща суспензия от вода и почва в реките наоколо и води до покачване на нивата на варовик в тях. Поради тази причина т.нар. тускари редовно са залавяни от местните органи на реда.

© Amos Chapple/RFE/RL
© Amos Chapple/RFE/RL

“Събирането на мамутски бивни е законно в Сибир, но методът на хидравличен добив, който тези хора използват, е незаконен. Ако те хванат веднъж или два пъти, наказанието е глоба от 1000 рубли (око 30 лв.). Ако обаче те заловят за трети път, това ще доведе до съдебно дело и санкциите могат да бъдат наистина сериозни. По принцип си свободен да обикаляш местността и да търсиш останки от мамути. Но ако използваш хидравлично извличане на вкаменелостите, попадаш под ударите на закона.”

Това казва Емос Чапъл пред IFLScience.

© Amos Chapple/RFE/RL

“Знам, че е лошо, но какво мога да направя. Нямам работа, а имам много деца”, казва един от тускарите пред Чапъл

© Amos Chapple/RFE/RL

Бивните могат да тежат до 72 килограма и повече, като единият се продава за 34 000 щатски долара. Но сибирските търсачи на съкровища не гледат само за бивни. Черепи или рога от носорози също се намират в Сибир и се продават за около 14 000 щатски долара.

© Amos Chapple/RFE/RL

Много от тускарите обаче не могат да се похвалят с особен успех. Само около 20-30% от тях намират нещо ценно. Те минават през ужасни предизвикателства, за да изкарат прехараната си по този нетрадиционен начин. Но в края на краищата голяма част от тях се прибират вкъщи с празни ръце.

© Amos Chapple/RFE/RL

Цялата история на Емос Чапъл можеш да прочетеш тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Как са се променили стандартите за идеално женско тяло през последните 60 години

Как са се променили стандартите за идеално женско тяло през последните 60 години

Бедра и блясък27

27 абсурдни снимки от абитуриентски балове в България