8 любопитни факти за Съединението

,

8 любопитни факти за Съединението

Съедиенението на Княжество България и Източна Румелия се случва на 6 септември 1885 г. А знаеш любопитните факти, съпровождащи това събитие?

На 6 септември отбелязваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е празник на българския дух и триумф на обединения български народ. Но знаеш ли някои любопитни подробности и малко известни факти от събитията около това велико дело?

Ще ти разкажем любопитните истории зад 6 малко известни факти от събитията около Съединението

Виж още: Какво трябва да знаеш за Деня на народните будители – факти и личности

1. Първата идея за Съединение

Разделена България след Берлинския конгрес; литография на Николай Павлович
Разделена България след Берлинския конгрес; литография на Николай Павлович

Тя се заражда още след подписването на Берлинския договор. Населението на Южна България, наречена изкуствено Източна Румелия, нито за миг не се примирява с положението си на автономна провинция на Османската империя. Още повече, че там живеят хората, организирали и участвали в Априлското Въстание.

2. Първи опит за Съединение

Берлински конгрес, художник Антон фон Вернер, 1881 г.
Берлински конгрес, художник Антон фон Вернер, 1881 г.

Първият опит за Съединение между Източна Румелия и Кнежество България е направен през 1880 г., само 2 години след Берлинския конгрес от 1878 г. Тогава обаче международната обстановка се оказва изключително неблагоприятна – очетава се война на Балканите между Османската империя, от една страна, и Гърция и Черна гора, от друга.

3. Захари Стоянов

Захари Стоянов
Захари Стоянов

Захари Стоянов е лидер на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), подготвящ Съединението през 1885 г. Той се опира на опита си от Априлското Въстание и планира делото да се проведе чрез чети, които да излязат в Балкана, да развеят знамето и да обявят Съединението. Според Захари Стоянов това щяло да бъде достатъчно. Има обаче други членове на БТЦРК, които не са настроени толкова романтично и техният план е да включат военните. Именно тази идея се реализира и офицерът Данаил Николаев се покрива със славата от 6 септември.

4. Петко Каравелов

Петко Каравелов
Петко Каравелов

Въпреки безспорната си роля в реализацията на Съединението, първоначално Петко Каравелов в разговор с д-р Иван Странски го отхвърля като „глупост“. Въпреки това в Евксиноград Димитър Ризов скланя княз Александър Батенберг да се извърши Съединението, като дори получава динамит за взривяването на моста над река Арда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 идеи за обзавеждане, които ще преобразят дома ти

20 идеи за обзавеждане, които ще преобразят дома ти

20+ човека, чието мото е "Не ми пука!"

20+ човека, чието мото е „Не ми пука!“