12 странни неща от древността
in

ГотиноГотино ЛюбовЛюбов НевероятноНевероятно СмяхСмях ПолезноПолезно

12 странни неща от древността

Подбрахме 12 странни неща от древността, които нашите предци са считали за нормални, но днес изглеждат повече от необичайно

Ако си мисли, че древните хора са били по-малко ексцентрични от днес, помисли отново. Ще ти покажем 12 странни неща от древността, които ще променят мнението ти.

Подбрахме 12 невероятни факти и странни неща от древността, които нашите предци са считали за нормални, но днес изглеждат повече от необичайно

Виж още: 10 исторически факти за древните гърци, които ще те изчервят

12. Първи и втори сън

Първи и втори сън
© The British Library

В Европа през Средните векове са практикували това, което днес наричаме двуфазен сън. Първият сън започвал при залез слънце и продължавал до полунощ. Тогава хората ставали и стояли будни в продължение на 2-3 часа. Някои използвали това време, за да се молят или да четат, а други го прекарвали със семейството или съседите. След това идвало времето за втория сън, който продължавал до изгрева на слънцето.

11. Живи аларми

Mujer con una cerbatana haciendo las veces de despertador (Londres, 1931)
От средата на XVIII век до към 1950-те имало хора, които работели като т.нар. “живи аларми“. Тяхната работа била да будят хората, които трябвало да стават рано. Те почуквали на прозорците на клиентите си и така ги събуждали. Не е ясно кой точно е будел тях самите, но има версия, че просто не са си лягали, преди да направят своята обиколка за събуждане на останалите.

10. Рокли за момчета

Рокли за момчета
© East News

От XVI век до около 1920-те роклите били нещо обичайно за момчетата до навършване на 4-8 години. Основната причина вероятно е била високата цена на мъжките костюми – роклите били по-лесни за изработка. Традицията не подминава дори царските семейства. На снимката се вижда Алексей, син на руския император Николай II, в рокля, подобна на тази, носена от сестра му.

9. Чопини

Venetian chopines

Чопини
© Wikipedia Commons

Чопините, още известни като зоколи или пианале, са вид обукви на платформи с височина над 50 см. Не е чудно, че дамите, които са ги носили, са се нуждаели от специална помощ на асистент, за да не се превърнат буквално в жертви на модата. Чопините обаче са имали и практично предназначение – те са служели, за да не се оцапа роклята на дамата, която ги носи с улична кал.

8. Кръвопускане против всички болести

Кръвопускане против всички болести
© Wikipedia Commons

Този начин на лечение е бил популярен в продължение на 2000 години, чак до началото на XX век. Кръвопускането се е практикувало за лечение на всякакви заболявания и често е причинявало повече вреди, отколкото ползи, отслабвайки още повече пациента.

7. Лоша хигиена

Лоша хигиена
© East News

Едно от малко по-срамните странни неща от древността и по-точно от Тъмните векове. В някои средновековни страни се е вярвало, че водата причинява само болести на човека, а въшките били наричани “перлите на Бог”. Тези вярвания били споделяни дори от монарсите. Изабела I Кастилска се гордее с факта, че се е къпала само два пъти в живота си – при раждането и в деня на сватбата й. Според едно свидетелство веднъж един кавалер направил коментар за мръсните й ръце и нокти, а тя отговорила: “О, само ако можехте да видите краката ми!”

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
29 татуировки за двойки, които ще издържат теста на времето

29 татуировки за двойки, които ще издържат теста на времето

25 истински герои, които правят света по-добро място

25 истински герои, които правят света по-добро място