12 странни неща от древността
in

ГотиноГотино ЛюбовЛюбов НевероятноНевероятно ПолезноПолезно СмяхСмях

12 странни неща от древността

Подбрахме 12 странни неща от древността, които нашите предци са считали за нормални, но днес изглеждат повече от необичайно

6. Снимки с покойници

Виж още: 22 исторически моменти, които ще накарат сърцето ти да прескочи

Снимки с покойници
© Wikipedia Commons

Още един обичай, който днес изглежда меко казано странен. През XIX век обаче това е било начин да се съхрани паметта за починалите близки. Обикновено покойниците са нагласяни така, че да изглеждат като живи на снимката. Те били поставяни в естествени пози, а очите им били изрисувани върху затворените клепачи, както се вижда на горната снимка.

5. Радиоактивни продукти за красота

Радиоактивни продукти за красота
© Wikipedia Commons

В началото на XX век радиацията се е възприемала като изключително положителен феномен, от който мошениците нямало как да не се възползват. Можело е да си купите козметика, храна и напитки, обогатени с радий и торий, радиоактивни сувенири и дори устройства за насищане на водата с радиоактивни елементи.

Радиоактивни продукти за красота
© Wikipedia Commons

За нещастие е имало и жертви на тази вредна тенденция. Спортистът Ебен Байърс пил огромни дози от лекарството Радитор, направено въз основата на радий. Това довело до неговата смърт. Уолстрийт джърнъл реагира на този този тъжен инцидент със следното странно заглавие: “Водата с радий работела добре, докато челюстта му не увиснала”

4. Хероин като лекарство срещу кашлица

Хероин като лекарство срещу кашлица
© Wikipedia Commons © AP/FOTOLINK/East News

Изненадващо, но преди 100 години хероинът се е смятал за безвредна алтернатива на морфина и се продавал в аптеките като лекарство против кашлица. Той се изписвал дори на деца. По-късно е установено, че хероинът се превръща в морфин в черния дроб, а през 1924 г. употребата му е е забранена. В Германия, обаче, хероинът е забранен едва през 1971 г.

3. Пушене в самолета

Пушене в самолета
© East News

До преди 50-60 години тютюнопушенето не се считало за толкова лош навик. Хората не се ограничавали от това съмнително удоволствие дори по време на полет, независимо от присъствието на други пътници. Днес пушенето в самолетите отдавна е забранено, но в редица страни (като например в Иран) забраната все още не е въведена.

2. Машини за къпане в морето

Машини за къпане в морето
© Wikipedia Commons
Машини за къпане в морето
© Wikipedia Commons

За разлика от нас, хората през XVII и XIX век не можели просто да влязат във водата на плажа. Те трябвало да използват машини за къпане – специални каруци, приличащи на плажни шатри. Каруците били закрепвани във водата, за да могат плажуващите да плуват, без да събират любопитни погледи. Освен това женските машини за къпане били разположени на известно разстояние от мъжките.

1. Камъни вместо тоалетна хартия

Камъни вместо тоалетна хартия
© Museum of Fine Arts Boston

Ето и водача в класацията на странни неща от древността. Преди да бъде изобретена тоалетната хартия, хората са използвали какво ли не за тази теликатна нужда. Списъкът е безраен и включва листа от растения, царевични кочани, кокосови черупки, овча вълна и кърпи (за тези, които са можели да си го позволят), гъба на пръчка или просто вода. Но древните гърци ни изненадаха най-много – за тези хигиенни цели те са използвали по-едри или по-дребни камъни, както и парчета керамика.

Какво мислиш за навиците и традициите от миналото? Кажи ни в коментарите

Сподели статията във Facebook и покажи на всички тези невероятни факти и странни неща от древността

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
29 татуировки за двойки, които ще издържат теста на времето

29 татуировки за двойки, които ще издържат теста на времето

25 истински герои, които правят света по-добро място

25 истински герои, които правят света по-добро място