in

ПолезноПолезно

10 факти за сънищата, които науката разкрива

Ще ти разкрием 10 научни факти, които ще ти помогнат да подобриш своите знания за сънищата и да ги разбираш по-добре

Прекарваме около една трета от живота си в сън. Независимо, дали си спомняме или не, всички съниваме всяка вечер. Още по-интересното е, че ние само частично разбираме целта на сънищата и какво точно означават те. А какво казва науката за сънищата?

Ще ти разкрием 10 научни факти, които ще ти помогнат да подобриш своите знания за сънищата и да ги разбираш по-добре

Виж още: Защо сънуваме кошмари и странни сънища

1. Лошите сънища те защитават в реалния живот

Лошите сънища те защитават в реалния живот
© BrightSide.me

Почти всеки е имал лоши сънища в даден момент от живота си. Макар да изглеждат страшни, всъщност те имат позитивно въздействие. Учените казват, че чувството на уплаха и страх в сънищата всъщност може да ти помогне да се справиш по-добре със страха и стреса в будно състояние.

Лошите сънища повишават способността на мозъка да реагира на реалните опасности и плашещи преживявания. Все пак онези сънища, които са изключително ужасяващи и травмиращи, нямат това ползотворно въздействие. Те могат да причинят твърде висок стрес, който да продължи и след събуждането.

2. Повечето ти мускули се парализират по време на REM фазата на сън

Повечето ти мускули се парализират по време на REM фазата на сън
© BrightSide.me

По време на REM фазата на сън, етапът, в който сънуваме, очите продължават да се движат, но мускулите са в състояние на парализа. Според проучване, набор от специализирани клетки в мозъка, наречени двигателни неврони, предотвратяват движението на мускулите, докато спиш, за да те предпазят от потенциално нараняване.

3. Сънищата подобряват креативността и способността за решаване на проблеми

Сънищата подобряват креативността и способността за решаване на проблеми
© BrightSide.me

Много хора са постигали изумителни пробиви в сънищата си. Независимо дали става дума за наука, изобразително изкуство, музика, литература или идея за филм. Знаем със сигурност, че сънищата могат да произведат истински скъпоценни камъни и за това има напълно логична научно подкрепена причина.

Когато сънуваш, мозъкът ти е в различно неврофичиологично състояние, което му позволява да бъде по-продуктивен при разрешаването на проблеми и намирането на решения. В това състояние мозъчната активност е по-висока, което ти дава способност за по-креативни решения.

4. Хората забравят над 95% от сънищата си

Хората забравят над 95% от сънищата си
© BrightSide.me

Всички знаем колко трудно може да бъде да си спомним сънищата, когато се събудим. Да не говорим, ако трябва да си спомниш по-стари сънища отпреди седмици, месеци или години. В действителност ние забравяме цели 95% от сънищата си. Това се дължи на факта, че промените, които настъпват в мозъка, докато спим, не поддържат обработката на информацията, необходима за съхранение и форматиране на спомени.

Мозъчните сканирания на хора, които спят, показват, че зоната, която играе жизненоважна роля за формирането на паметта, намираща се във фронталния лоб, е неактивна по време на REM фазата от сън. Имайки предвид, че това е етапът, в който се случват сънищата, е ясно защо не си спомняме сънищата след събуждане.

На следващата страница ще ти разкрием още любопитни факти за сънищата, които ще ти бъдат полезни

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
20+ снимки, доказващи, че животните са забавни и с тях никога не е скучно

20+ снимки, доказващи, че животните са забавни и с тях никога не е скучно

Баща на 151 деца, мъж на 16 съпруги и се готви за следваща

Баща на 151 деца, мъж на 16 съпруги и се готви за следваща