in

Зимна депресия – 7 ефективни начина да се справиш с нея

Ако и ти усещаш негативните последствия от ниските температури и мрачното време, не се притеснявай. Ето няколко ефективни решения против зимна депресия

През зимата магията се носи във въздуха, но не за всеки. Ако стоиш прекалено дълго вкъщи, чувстваш постоянна умора и лошо настроение, вероятно страдаш от т. нар. зимна депресия.

Студените температури могат да накарат човек да бъде по-малко продуктивен и енергичен. В резултат се пооявява чувство на стрес и демотивация да се прави каквото и да било.

Ако и ти усещаш негативните последствия от ниските температури и мрачното време, не се притеснявай. Ето няколко ефективни решения против зимна депресия

Виж още: 20+ прости правила за щастлив живот от д-р Литвак

1. Намали синята светлина

Намали синята светлина Намали синята светлина
© Depositphotos.com

Синята светлина обърква циркадния ритъм (цикълът на сън и събужданне). Освобождаването на мелатонин се забавя, когато човек се излага твърде дълго на този тип светлина. Ако прекарваш часовете преди сън, втренчен в телефона, на сутринта ще се чувстваш изтощен и без желание да ставаш от леглото. Синята свелина се излъчва от различните видове устройства – телефон, компютър, телевизор и дори популярните, но не чак толкова безобидни, колкото си мислиш, четци за електронни книги. Направи така, че да стоиш далеч от технологиите поне час преди лягане.

2. Носи си новите дрехи

Носи си новите дрехи
© BrightSide.me

Да не се грижиш за себе си, когато се чувстваш най-зле, е често срещана грешка при много хора. Старай се да се обличаш добре и да носиш най-хубавите си дрехи, погрижи се за тялото си и приведи във вид косата. Правейки този ритуал, ще се почувстваш по-добре и ще усетиш мотивация, за да продължиш деня си по-продуктивно.

3. Танцувай така, сякаш никой не те гледа

Танцувай така, сякаш никой не те гледа
© Depositphotos.com

Ако не можеш да опишеш емоциите си с думи, направи го с движение. Така ще повишиш настроението си и в същото време ще направиш услуга на тялото си с една хубава тренировка. Танците освободаваш ендорфини (хормоните на щастието), които ще ти помогнат да се справиш с твоята зимна депресия. Освен това танците могат да бъдат една приятна почивка между скучните задачи, които имаш да вършиш.

4. Направи си вижън борд

Направи си вижън борд
© BrightSide.me

Вижън борд е в общи линии колаж, състоящ се от снимки, текст или рисунки. Той служи като ежедневна мотивация да сбъдваш мечтите си. Вижън бордът ти помага да разбереш какво искаш от живота. Само мисълта за твоето светло бъдеще и успех може да те накара да се чувстваш добре. Използвай изрезки от списания или разпечатай снимки от интернет и ги подреди върху подходящо табло. Добави подходящи мотивиращи думи и цитати, а може да допълниш и с няколко свои снимки. Сега си една крачка по-близо до това да сбъднеш мечтите си.

На следващата страница ще ти разкрием още 3 ефективни метода против зимна депресия

Коментари

Напиши коментар

Твоят имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Loading…

0
Интересни факти за футбола

Интересни факти за футбола

Мъж спечели 16 000 долара докато спи

Мъж спечели 16 000 долара докато спи